2020 DSE Physics 物理討論

268 回覆
22 Like 4 Dislike
計voltage呀current呀唔係要先知道佢係parallel / series 先至可以套equation咩? 佢DSE level篤手指好合理喎... 又簡單又直接...
其實,未睇題目都唔知難定易,我建議都係由頭順次序做,因為揭黎揭去都晒時間

打星題目代表extension部份,通常較難
Aim 3,4可以唔識做就skip左先。

考試策略係點都係睇你Aim咩grade,同埋你份人係點
背formula已經處理左超過一半DSE計數題
垃圾 咪一條路同兩條路lor
想問下咩時候 specific heat capacity 嘅experiment value會低於actual value,同埋大部份實驗嘅結果係咪會高過 actual value?
講緊唔止 specific heat capacity, 包括其他實驗的結果
Thx
咁你會建議做mc先定lq先
成日驚自己不自覺咁係mc磨得太多時間
逼自己一題唔可以花太多時間 一冇乜方向就飛左先 有時間再研究 冇時間最後撞
同埋我覺得開頭go through一次mc先好啲 因為有啲都比較易執分 用既時間較少
但記住mc到最後可以撞 LQ冇做就冇做 要留意返呢點

利申:第一屆dse 嗰陣physics都叫有5** 不過已經唔記得哂啲野
做曬90-11ce同dse應該點溫phy...依家好無動力
將錯咗嘅題目連concepts 抄低
再溫到明為止

如果你計數題無問題,Concept搞掂,可以搵另一科
個logic怪怪地應該係in series係因,same current係果;parallel係因,same pd係果同埋唔明你話學capacitor會唔識分parallel同series即係點
Dse physics 有咩mock 推薦?
你好DrPhysics,想請教市面上的門較,一般來講其摩擦力為何?
事緣係有度門,好重(160kg),想計下要幾大力先推得郁

例如下圖聲稱有bearing既較:
Pan Lloyd’s 樂思
其次,Aristo
難少少係合理
Aristo會有少量out-C
認真?
工作上有需要計,但係搵唔到資料Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞