2020 DSE Physics 物理討論

268 回覆
22 Like 4 Dislike
其實我係認真問
係你覺得physics UG & PG嘅training令到你邊方便有提升
我成日見到話讀math/phy嘅大學生IQ最高
你覺得係本身入學個陣班人就已經屬於最醒目個堆
定係後天個physics education令到佢地變醒目咗

起完你底,好似你慘慘豬多啲,得22333(Physics 3 唔係錯),讀唔到degree 而讀High dip 唔係罪(我識唔少人由high dip 讀到PhD),但你連八大都無心駁上去個人好似無乜大志。

而且自己心地唔好,就覺得幫人答問題就話搵食。

幫人補Physics一直都係我嘅興趣同副業(剩補DSE physics 食飯會死人) ,我真係R 撈搵食會另外出post 講/ 另外講明。一買一賣,我賣知識時間去收錢好公道,我又唔係水9你做咩。

hiimshing?
lm
想好奇下大家讀邊兩個electives
考完a level幾十年

唔關dse 問唔問得?
原來係咁
都幾符合我觀察

大學咁多majors入邊
有2個majors的人係最有特徵 畀到我最深刻的印象
一個哲學人,呢d人諗嘢比較快,好快可以濃縮到你arguments跟住推進個discussion (我自己走咗去讀2個哲學courses之後就知道點解,佢地個training注重閱讀同表達,的確係間接train到呢d skills)

另一個就係物理人,呢d人problem solving能力好高,遇到新問題都無畏無懼,就算諗唔到答案,都可以好快規劃出解決問題的方向(我覺得可能係因為佢地成日要hypothesize個宇宙係點,搞好多model出黎,跟住係咁驗證或者否定)
而且佢地唔係齋吹,而係真係用電腦爆到個numerical或者visual個答案畀你(呢方面我覺得math majors就差d啦,佢地好多都未必識用software,物理人應該大部分都至少用過mathematica或者matlab)

你覺得自己同其他majors(尤其係math, chem/bio, engine)個班人有咩顯著區別?

同埋其實你仲記得幾多嘢?(我之前有個唔熟的frd佢係物理系,佢話佢個陣好有興趣花咗好多時間讀Quantum Mechanics,最後到A到。但過咗1年之後,佢坦承花問返佢條中等難度嘅題目佢都未必做得出,所以有d灰覺得唔值得花咁多心機)
Weight = mg = Gravitational force acting on a person by the Earth = GMm/r^2

g = GM/r^2

g = acc. due to gravity
G = Gravitational Constant = 6.67430×10^−11 N⋅m^2/kg^2
M = Mass of the Earth = 6×10^24kg
r = Distance between the person and the Earth
物理讀msc定mphill 好
好好笑屌你
ic thanks so much
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞