有無人知身分證上面啲英文字母咩意思

213 回覆
19 Like 145 Dislike
佢地係好支那人
巴打心水清
外國出世,冇中國籍,有居留權
三粒星同一粒星係代表有資格攞回港證
唔係空白位置
所以話中國人就係卑劣人種
Take everything for granted
覺得自己有付出(講架咋無人知)就可以做香港人
即係你嚟我間屋到住
有幫手做家務煮飯洗衫洗碗洗廁所
過一段時間後就同我講你有份做家務對間屋有付出
你都係屋主
然後就霸咗間屋
合唔合理?
當然同中國人講道理係無意義
我亦都擺到明係對中國人有偏見
如果你係白人黑人南亞人
甚至爪哇人馬來人種
我都絕對歡迎理性大愛
就係唔接受中國人
其實AZ都唔代表D咩,雙非衝落黎生的仔女都係AZ,不過可以肯定就係CX一定係支那新移民
同病相連 啊媽七個月先特登走去大陸 話我啊婆唔係香港驚自己一個搞唔掂
大陸仔
邊度出世唔係最重要,有真香港人價值觀先係重點
問 2 : 我 是 否 要 申 請 香 港 特 別 行 政 區 回 港 證 往 返 內 地 或 澳 門 特 區 ?
在 香 港 管 制 站 辦 理 出 入 境 手 續 往 返 內 地 或 澳 門 特 區 時 , 香 港 居 民 如 能 出 示 以 下 證 件 , 則 無 須 申 領 香 港 特 區 回 港 證 :
年 滿 11 歲 或 以 上 的 香 港 居 民 :
須 出 示 本 地 簽 發 的 有 效 香 港 永 久 性 居 民 身 份 證 , 或 載 有 「 * 」 、 「 *** 」 或 「 R 」 標 記 的 香 港 身 份 證 ; 或 .....................

*, *** 意思沒有其他限制逗留符號, 即香港永久性居民身份
R=入境權(無限制逗留,住滿7年可轉返A)
重攞回港證?
攞回港證不是香港永久性居民或有限制逗留人士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞