有無人知身分證上面啲英文字母咩意思

213 回覆
19 Like 145 Dislike
R P M 都係新移民當然都有少部份係外國移民返嚟
R 係最早期
P 中間
M 係近依三四年
on9
好多大陸人已經有居留權
其實身分證一刀切晒無咩可能

當然可以照做嘅
咁又唔一定
如果大陸出世 但黃即係真香港人
我諗佢對自己身份係香港人有好強烈既認同
同你同我一樣

叫你做中國人係都屌出來喇
仆街政府! 身份證號碼都要亂到九彩,毫無制度
y係90後00後
俾人屌到跪喺度嗰堆
交出社交媒體檢查
係人係鬼即刻知
中國人天生就係唔可信
仲有
咁樣共享身份比中國人對真係香港出世既人唔公道

其實你地都係唔想比人叫做中國人姐
叫你地做華裔香港人係咪解決哂成件事呀?
我係R 小學黎香港
親戚全部九成藍/紅
得我屋企係黃
柒撚少陣啦,屌你老母
39歲差唔多啦
90後嘅本地都有P 喎
屌你喇 話大陸出世唔俾香港人身份就算係黃
對香港出世既人唔公道
e家777好撚香港人?!
e家天琦唔叫得香港人?!
推唔到
字母 註解
A 首批身分證,1949-1962年間在簽發,大部份人在1950年代之前出生
B 1955-1960年間在市區辦事處簽發
C 1960-1983年間在新界辦事處簽發,如小童申請人多於1946-1971年間出生,以香港出生者為主
D 1960-1983年間在港島辦事處簽發,如小童申請人多於1946-1971年間出生,以香港出生者為主
E 1955-1969年間在九龍辦事處簽發,如小童申請人多於1946-1962年間出生,以香港出生者為主
G 1967-1983年間在九龍辦事處簽發,如小童申請人多於1956-1971年間出生
H 1979-1983年間在港島辦事處簽發,如小童申請人多於1968-1971年間出生,以香港以外出生者為主
J 領事館僱員
K 1983年3月28日至1990年7月31日首次登記身分證的人士,如小童申請人多於1972-1979年間出生
L 1983-1999年間簽發,電腦系統故障時使用的備用號碼[23],故很少人持有
M 2011年8月1日起首次登記身分證的人士,如小童申請人多於2000起在香港以外出生[22]
N 2019年6月1日起於香港登記出生的人士[24]
P 1990年8月1日至2000年12月27日首次登記身分證的人士
R 2000年12月28日至2011年7月31日首次登記身分證的人士
S 2005年4月1日至2019年5月31日於香港登記出生的人士
V 1983年3月28日至2003年8月31日獲簽發簽證身分書的11歲以下兒童
W 1989年11月10日至2009年1月1日首次登記身分證的外籍勞工及外籍家庭傭工
WX 2009年1月2日起首次登記身分證的外籍勞工及外籍家庭傭工
XA /
XB /
XC /
XD /
XE /
XG 1983年3月27日前沒有中文姓名的新登記身分證人士
Y 1989年1月1日至2005年3月31日於香港登記出生的人士
Z 1980年1月1日至1988年12月31日於香港登記出生的人士
馬英九都香港出世,實係真香港人喇,仲扮晒台灣人連總統都做埋
97回歸咪上一代班真香港人廢老揀架囉
衣家先知上一代班真香港人愛国愛港?
你咁講就唔啱啦
雖然樓豬真係想咁樣標籤人
連登日日都見到人屌
吾,嫁,系
R M大6人集中地
睇埋名同英文拼音咪知 有d支那人仲用返支那拼音 有d名擺明支那人先會改
777香港人(treason)
天琦大陸出世(榮譽香港人)
我就咁理解
agger
要睇身份證,就睇出生日期下面果行symbols NOT the ID nos.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞