有無人知身分證上面啲英文字母咩意思

213 回覆
19 Like 145 Dislike
中環果班中資愛國員工通常係乜字母?
我對此表示欣賞
冇錯
仲有個方法ge
叫佢攞廁板出黎
廁板有寫邊度出世無得呃
內地出世 40歲果d係鬼機會高
仲有個方法ge
叫佢攞廁板出黎
廁板有寫邊度出世無得呃
內地出世 40歲果d係鬼機會高
睇返入境處個網
***只係講緊持證人個歲數夠18歲未
本土香港人多數都係AZ, A代表有居留權, Z係指香港出世
張證叫做「香港永久性居民身份證」

至於CX, 無居留權
即係拎工作簽證嗰啲都係CX, 所以佢地張身份證後面都唔會有句「持證人有香港居留權」, 張身份證都只係叫「香港居民身份證」
而大陸落嚟未住夠七年都係CX, 住夠七年就可以申請做永久性居民, 應該就會變AX

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/hkid/smartid.html
(「智能身份證的外形特點和設計」入面有講啲符號點解)
大部分中資愛國企業啲員工都係喺香港出世,證明真香港人係愛國愛港嘅果啲大陸落嚟香港嘅係比西方敵對勢力煽動搞亂香港收咗唔少錢啦著晒西裝又打領呔一定又係去見洋人
CX 無星 , 佢地係有條件逗留, 只是香港居民,非永久 。 常見cx 有 中國人才來港工作,投資者入境計劃申請人,拎緊簽證身份書嘅大陸新移民 在港讀書嘅中國學生,護老工人 耕田工人等低收入勞工
CX , 做夠7年可轉AX
冇 BNO = 支那人
冇人認衰仔 我認 冇睇清楚
咁Y呢?
https://youtu.be/26WqWoT2oFA

呢班歸化支人計唔計
來你老母
加拿大 鄰你條jet
你是否on9?
ABC都係R字頭
仲睇身分證開頭個字母?
我唔係講緊身份證號碼呀
果行symbol冇Y㗎
外國出世都係R
咪就係,聽講天琦係武漢人,都唔知係唔係佢黎香港播毒

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞