F1 2020 季前討論區

1001 回覆
5 Like 65 Dislike
其實最先係邊個睇到?點解咁都睇到,個動作唔係大
我估FIA 如果真係ban都會等到過左 Melbourne
睇下如果Merc 嘅優勢好大 (eg quali快>1秒, race pace 最後贏>10秒) 先有機會ban
如果advantage唔大嘅就由佢

更何況f1本身就係engineering嘅比賽, 搵到loophole都唔係好出奇
但係垃利d人一排企哂係部車前面唔比人影喎 一定有秘密武器
但正賽換胎時間
我地比以前用少左機油
垃利speed trap d1包尾 d2尾2
咁樣sandbag 應該係有野收埋
只不過 對垃利都係唔好有期望好啲
覺得都應該ban唔到
依家話ban既都係講轉suspension setting
我自己諗法係,轉左轉右會係streeing 過程中改變到suspension位置
咁點解同樣原理去前後拉會唔得

利申,唔鍾意benz
冷靜啲啦
大家點睇老豆力量架rp20
跟本係benz架w10
正賽睇會幾快先算
好激動
近排香港人都係精神壓力太大
屋企廚房幾大?
相信大家對 Mercedes 的 DAS(雙軸轉向系統?)創新概念十分感興趣吧,在此分享一段分析片段給大家參詳一下。

這套系統實際運作原理為何便只有 Mercedes 知曉,暫時只知是能改變 Toe In / Out 的角度。通常戰車會有些少 Toe Out 設定以增加彎道的靈活性,但在直路上會增加風阻,加大車胎內側捐耗的弊病,車隊要因應賽道特性在設置上作出取捨。Mercedes 這套 DAS 系統便是要嘗試解決以上的問題,當在直路時車手會拉後駕駛盤以修正 Toe 的向内角度,而在制動時車手會推前駕駛盤將 Toe 的角度回復到 Toe Out 的設定,以增加穩定性。DAS 能優化的層面應該很廣泛,不只單單著眼在胎耗上,如加快胎温提升、協調 POU(Push Rod on Upright)升降前翼離地距、提升直路速度等等誘因。

這系統是否合乎賽例,這也是大家討論的熱點。James Allison 在記招時曾說早已與 FIA 溝通好,沒有違規的。暫時看這套系統只涉及轉向系統,所以懸掛系統的賽例不適用其身上,而轉向系統的賽例沒有限制駕駛盤的動作只可左、右轉動,加上這是要車手以手動操作,不是由 ECU 自動操控的。從賽例字面上似乎是沒有違規,但當到首站舉行時會否被其他車隊抗議,而注場的 Stewards 會否受理便不得而知了。不過如真的禁用便有點可惜了,F1 的精神不是要創新現有技術嗎?現時的賽例已經局限了不少俱創意的研發哦。

DAS 如獲 FIA 首肯,那其他車隊能快速參考嗎?相信 DAS 的機械式運作原理應該不太複雜,問題是如何在現有緊湊的駕駛艙內,裝置多一套系統,如要改動駕駛艙的結構便要重做撞擊測試,這將會花費大量時間才能將 DAS 實用化。現在的問題是究竟這系統能提升戰車的效率達至那個階段,是否耤得投放資源研發,這將會是各隊在冬測後的一大課題吧。

benz:一早同fia傾好啦 想督我灰?
benz話有問過fia有冇違規 fia話冇先著手整
論創新係創新嘅 bam咗又會俾人話打壓創新 睇怕都唔會bam
預計開季benz全1-2
搞咩無啦啦屌鳩人😂
法拉利幾年前個halo倒後鏡都同fia傾個,最後都好似bam左
JM9?
又要睇ben屎 You did it in style
係咪之前有個設計係有個窿係cockpit 要用手塞住 最後都被bam
Alonso 2010 F-duct
FIA話唔安全
其實俾用都唔係壞事, 我想睇下拉利, 老麥果D engine 佬有冇貨賣..又諗D 新野..咁就好睇喇..

冇奶油james allison 諗到,佢地差咁遠既..

BTW, 又唔見JAMES 係拉利果時諗到... :(
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞