瑪麗醫院見超過1,100人聯署罷工,開始驚

334 回覆
1624 Like 46 Dislike
港島西四院聯署人數超越左1,100位各級員工,包括左多名知名醫生

急升近三倍!瑪麗等四院醫護促封關、不排除罷工 實名聯署人數增至逾 1,100 人
https://lih.kg/1854415

咁到底瑪麗院方有乜反應呢?
今日瑪麗多位同事都收到以下msg,叫佢地唔好做歷史罪人咁話喎

致各醫護人員:

請緊守崗位,不要站在歷史錯誤的一方。

2003年沙士襲港,對全新不明源頭的病情,沉着應戰,一步一步應對,找出原因。繼而,全城抗疫,萬眾一心,最終克服疫症,贏得漂亮的一仗。特別是醫護界的努力,更是得到全港,以至全球的認同及讚賞。

反觀今曰,新型冠狀病毒已確認,且已有測試方法,亦有醫療應對措施,欠缺的卻是人心齊一。驚聞醫護界有人發起罷工,確覺憂心,更多更多的是痛心。

醫護天職,維護生命健康,不分貧富、階級、種族、宗教、等等。此時發起罷工,實乘人所危,置市民大眾生命健康利益於不顧,置同僚生命利益於不顧,置社會整體利益於不顧。更不應因政治原因放棄本有天職。

有過往醫療經驗及快速應對措施,沒有打不贏的道理。我們今天做的,就是明天的歷史。過往經驗清楚說明,沒有抗繫不了的疫症。我們將來要為今天負責!

請緊守崗位,不要站在歷史錯誤的一方。

謹此,
李國維
瑪麗醫院內科部

(請大家盡力轉發給您認識的朋友,特別昰醫護界。)

仲要驚太少人知,叫人同意就轉發
大家點睇
林奠, 陳笑恥唔好撚縮呀
醫護好波

有冇傳媒及出版嘅朋友
組織工會 全面罷工

【港人自救,全民防疫】行動
- 問卷 - https://forms.gle/8LUQLEv94tbhxfxe9

- - -
[港共不封關,全港冚家剷]香港傳媒及出版職工會-籌組中
https://lih.kg/1847821
又一個工會準備誕生啦
路過入黎幫手推個post 謝謝

仲玩情緒勒索
721 兩名警員調頭走
為香港人罷工立先例
支封醫護罷工
一齊罷 全港罷
垃圾政府同垃圾高層咪就係歷史罪人
話罷工就做歷史罪人,好撚驚呀
我地今日做既,係聽日既歷史
罷工係救香港
唔罷工係陪葬
應該要出文宣傳返醫護唔係怕死,只係要政府封關,要政府做正確決定。
唔好比佢轉移左個重心,講到好似醫護因為怕感染唔返工
漂亮?死左好多醫護
咁都講得出
罷佢老母 等班藍屍醫護送死
呢班撚樣,只要唔係自己死
人人都可以係 condom
歷史
贏得漂亮的一仗

我屌佢老母死左咁多醫護叫漂亮的一仗?
歷史錯誤的一方:唔封關的港共政府,製造病毒的中共政府
非醫護人要同行支持呀
同林鄭條仆街同一陣線就真係企在歷史錯誤的一方
How many workers are there in total in QM hospital?
只係想問一句:SARS一役漂亮喺邊度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞