IT討論區(74)無啦啦要開POST

1001 回覆
0 Like 9 Dislike
我上一分工係FG糧做expert野
IT狗風頭火勢想AL都唔得冇左IT9公司收得皮
投票
git merge --no-ff
git merge --squash --ff-only
On9先rebase
咁既話不如唔好用git啦 用finalfinal算
UI問題唔應該用logic flow解決

Rebase同merge都有conflict rebase係呢點上無好處
Rebase仲要扭曲個timeline 搞到個project好似係線性好平順咁發展咁
我覺得其實即係rebase
因為你ff唔到 你就會自行係自己條branch到rebase 然後再ff

其實個大topic 係原汁原味個history 定係整色整水
我prefer原汁原味既 因為我覺得整色整水係UI到做就得 個history應該keep越詳細越好 至於commit既granularity就可以靠programmer既自律去做
有冇巴打係無乜職業道德
喜愛寫爛曲
唔明點解咁多人當正個project係自己條女
得閒幫佢執靚個樣又搞下副偈run得好屌D
返工梗係寫爛code
人地條女係人地條女 幫佢執靚個樣做咩鳩
我既專業道德 係唔好毀人地條女容 唔係執到佢可以選美
其實唔係唔得
只不過係幾個諾貝爾獎既程度啫
DNA運算所牽涉到既DNA操控 一個諾貝爾獎
DNA既可編程自摺疊技術 一個諾貝爾獎
DNA既自剪切/模板複製 本身唔值一個諾貝爾獎 不過加埋一齊整合既都有一個諾貝爾獎
DNA既核醣分解+其他生物分子既合成 既DNAzyme 一個諾貝爾獎
轉錄DNAzyme 一個諾貝爾獎
Ribosomal DNAzyme 一個諾貝爾獎
ATP既替代分子及其DNAzyme催化合成 一個諾貝爾獎

我地距離DNA computing security既距離 只有七惯七個諾貝爾獎 係時候做下先驅研究
咁你可以自己 squash 先 push / pull
master正常應該唔會用rebase
執吓自己啲branch就ok嘅
不過呢邊一張ticket一條branch通常執少少就merge落master之後刪
我就食開類固醇既
寫D野行得快,比人感覺要爆
要冇code reuse, 夠abstract,咁先唔使OT

不過下手難明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞