[第一頁有懶人包]網購外科口罩集中討論6

1001 回覆
54 Like 7 Dislike
無人用過
呢款正野但好貴
見美馬成3蚊個
唔寫嘅9成都係啦
寫住made in Korea
吉川宅(日本)有限公司 Good Home (Japan) Limited於2012年06月27日在香港成立。公司編號為:1765809,該公司类别属于私人股份有限公司。公司年審日期爲成立次年後,每年06月27日 至 08月08日。截至今日,公司共經營了7年6個月27天。公司現狀为: 仍註冊 。

香港註冊公司扮日本嘢,個官網就係得wix,口罩又無vfe bfe嗰啲資料……感覺有啲伏
同求
想跟
LM 同問 啱啱訂左 但見佢咩都冇寫 淨係話99%防菌同三層醫用
呢隻應該大牌子?

搵到韓國一款有BFE99%
仲有個Delta P唔知乜
我已經退左錢
除開3.5一個真係好貴
不過命仔緊要
好多人都問支那製有冇問題... 如果買到其他國家既, 就緊係優先買其他既
如果買唔到 而手頭上又冇貨, 支那製既都要用住先
口罩生產支那佔全球50%+ , 呢個時勢又咁多人掃貨
冇得揀既時候, 咩都要用住先, 有總好過無

有無人知係唔係MIC?
ASTM Level 1 夠唔夠做?
但係日本製超快適又無pfe
尋晚先買完, 買左先算
呢個應該送到集運, 扣左錢
有啊
不過好似同呢個款唔同
笠番頭盔先
我唔知咩標準先可以登記係個目錄度
但係佢有登記好似安心啲咁囉
PFE(粒子過濾效果,Particulate Filtration Efficiency)

由於它容許使用0.1至1微米的微粒來測試,除非口罩標明以什麼大小的粒子來測試,否則參考價值不大,因此即使口罩的PFE過濾率高逾九成,亦不代表能隔絕病毒。所以PFE數值的參考作用有一定限制。

睇新聞睇到
如果佢咁講,即係PFE要有埋用咩大細來測試先準,如果冇,參考作用就有影響

https://www.google.com.hk/amp/s/urbanlifehk.com/amp/1064650320242859/33770
我都想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞