[第一頁有懶人包]網購外科口罩集中討論6

1001 回覆
54 Like 7 Dislike
下面整合咗咗前個post巴絲講過嘅野同埋重覆有人問嘅嘢,問之前可以睇咗以下懶人包先 ,等大家討論得有efficient啲

口罩基本須知

口罩好多level同標示
最基本係睇VFE, BFE, PFE,效率愈高=最有用
BFE(Bacterial Filtration Efficiency)就是細菌過濾效率
PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率
VFE( Virus Filtration Efficiency )從口罩過濾飛沫病毒微粒3.0 μm(微米)的微粒效率

其實大部分網購嘅口罩item都有係description box度描述
無論日韓美都係會寫bfe pfe vfe
或者有產品包裝嘅相
都會有寫呢三樣野
大家買之前自己留意番
碌落啲睇多幾眼
冇寫嘅就唔建議買

Pfe = particle filtration efficiency
Bfe = bacteria filtration efficiency
Vfe = virus filtration efficiency

Particle>Bacteria>Virus

基本上有vfe 另外個兩種都防到

要留意產地,各位要自行判斷用唔用中國製口罩

當然歐美好多口罩無寫vfe,只係得astm level

基本上level 1/type I都夠用

有關日牌口罩邊隻得邊隻唔得可以睇呢個網

https://tw.tokyocreative.com/articles/30908-pm25ce-ri-ben-bi-ru-shou-shi-kuan-kou-zhao-zheng-li-fang-deng-gao-de-kou-zhao-bi-bu-ke-shao-

特別多人問嘅係以下四種:

1. 超立體
超立體除咗一包七個嗰隻係有nose cut之外
其他全部都冇

戴眼鏡有機會會起霧
但係其他數據一樣(PFE BFE VFE)

超立體嘅口罩係無鐵線的

!!要注意呢隻超立體係唔得嘅!!好多人中伏
除咗以下呢隻,超立體其他款都得
呢款超立體只有一層

下面呢隻資料不詳,有巴打話係醫療用,亦都有人話唔夠三層,可以嘅話就盡量買返另外嘅款喇

2. 超快適

所有款都得

3. 三次元
日本製,全部Ok

4. BMC

呢隻見好多人問過,呢隻係得嘅。但要注意有巴打提過話產地係中國
要話俾醫護知,無論你地決定係點,市民會支持你地

原Post

大家支唔支持醫護大罷工?

入黎幫手推十次

https://lih.kg/1837575
3m 8210 已經要3月先有貨

寄到黎睇盒冇寫vfe bfe pfe 同astm,但係又claim 係p2/n95+ 符合澳洲standard 睇埋個底made in 支那我係咪中咗伏
3m 8210 已經要3月先有貨

屋企人100蚊買左一盒 , 想知有無伏

呢隻係3層, BFE 98.8%

呢隻OK嗎?

呢隻ok嗎?
呢個係中國製
右下角 應該無問題既
但是細
希望buyee/樂天果邊唔好cut單

超快適有貨 快手
輕輕一推
巴打可唔可以影裡面口罩個樣睇下
唔知我有冇買咗假野
日本而家都唔俾出口, 訂左嗰啲唔知出唔出到貨
日本QC中國製應該都ok掛
呢隻有冇用?
咁撚大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞