深入淺出Bacteria/Virus細菌和病毒 (肺癆肺炎的差別)

273 回覆
676 Like 5 Dislike
G chi
push
留名
想問其實病毒令人會病嘅原因?
係因為佢利用/感染咗身體嘅細胞,不停複製更多病毒,令運作身體機能嘅正常細胞減少,而引起眾多症狀,令人嘅身體衰弱。

我咁理解有冇錯?
都可以咁講,又或者病毒感染咗正常細胞之後,誘導免疫細胞侵襲自己的正常細胞,引起一系列的發炎反應同埋令到正常細胞喪失本來的功能。
Push
反而想知酒精搓手液唔係話整係殺到細菌咩
咁咪殺唔到武漢肺炎?
咁用黎做咩
利申 有用酒精搓手
好有心機
70%酒精可以殺死SARS病毒,而因為武漢肺炎病毒(2019新型冠狀病毒)同SARS病毒非常類近,所以大多數人有共識70%酒精可以殺武漢肺炎病毒。
細菌 - 殺手鐧 抗生素
病毒 - 一般病毒類感染醫生都會唔用藥治療, 由你既免疫系統自行工作
例如你感冒, 係上呼吸道的病毒性感染, 醫生唔會開藥去殺病毒, 只會提供一d功能性藥物令你舒服d. (鼻水藥/退燒藥/止痛藥),
下次食藥食唔好, 唔好賴醫生d藥唔得, 係你個免疫系統唔得.
情況嚴重, 會開廣譜抗病毒藥物 - 特敏福, 但一般都唔用.
但係抗病毒藥唔係用嚟殺死病毒,只係抑制佢嘅繁殖?點解一般都唔會用?

之前睇恐怖醫學,佢話特敏福嘅原材料係八角 (但係完全唔關中醫事)
感冒左一排仲未斷尾
睇黎我個免疫系統
無必要.
西醫用藥要以病人整體健康著想, 太依賴藥物唔係好事.
智人30萬年演化出黎既免疫系統處理到, 就唔用藥
我睇片就係講病毒唔係特登想整死宿主, 只係咁啱感染咗一個未互相適應到既物種佢最終既目的依然係繁殖, 而其實病毒唔係真係樣咁惡毒既嘢, 病毒喺生物既進化當中既積極參與, 其實帶嚟咗大量奇蹟。
假設如果有一個受病毒感染既人既飛沫接觸到另一個無受感染既人既傷口
受感染既機會係咪100%?
學術文!手足裝備抗沙士:防毒面具

請大家幫手推一推,正個評

https://lih.kg/1861825

請大家幫手正評,避免沉底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞