深入淺出Bacteria/Virus細菌和病毒 (肺癆肺炎的差別)

273 回覆
676 Like 5 Dislike
一圖概括袁國勇論文三大重點
https://lih.kg/1840480
買唔到口罩就咁話
N95好似得 3m 1860/1870先係medical use
外科用口罩大部份時間夠做啦
1.29 不封關 不上班
係咪抑制左virus引起既complication就得,即係好似個patient有呼吸困難,之後用呼吸機黎幫住佢呼吸,最後等免疫系統消滅D virus就得?
連豬好味
最尾的確係要靠病人自己免疫細胞打低病毒,我唔係醫生,只係知道用類固醇係最後手段。
Steroid嘅作用就係㩒低immune system引起嘅complication,例如啲炎症,然後再加啲殺virus嘅藥去清左佢
咁點解有D patient第一次check會係陰性,而第二次check會係陽性
如果想檢驗體液裡頭有沒有病毒存在的話,首先要抽取裡頭的RNA(如果不知道甚麼是RNA的話,你可以勉強當作為DNA看待),然後再用名為RT-PCR的技術將病毒某幾個區域的RNA數量大幅倍大,方便檢查有無病毒的RNA存在。

中間如果有技術性出錯的話,便有機會檢測唔到或者誤把陰性當作陽性,所以穩陣起見至少會做多一次。
但伊波拉係非洲盛行
點解又唔受溫度影響?
高溫(非洲氣候)對比低溫能夠有助減慢病毒散播,但衛生安全措施做得唔夠的話,病毒依然應夠到處散播。
好文要推
順便share下chisin嘢

同過一個去左非洲抗疫嘅researcher傾過計
1) 某爆發國家嘅衛生官員唔信世界有病毒,覺得伊波拉係啲黑魔法嚟
2) 佢地仲有飲屍水嘅文化 - 佢地會幫死者用水洗身,再飲左嗰啲水佢,變相飲病毒湯
唔駛去到非洲,香港都仲有一批人亳無衛生安全意識
bfe 同pfe要一定有 反而VFE喺市面上好難搵 VFE喺防動物 如果有埋重好
抽到毒株都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞