深入淺出Bacteria/Virus細菌和病毒 (肺癆肺炎的差別)

273 回覆
676 Like 5 Dislike
但呢d病毒唔會令蝙蝠致命同病既?
push
push
因為蝙蝠嘅immune system其實係好廢嘅,所以即使有病毒感染都唔會有乜immune response而令到佢地嘅根本無影響咁滯,當然有啲virus都會令到佢地死嘅,但死得幾多隻吖
Thanks 巴打!
push
樓主好勁
我見到有啲口罩話防PM2.5嘅粒子 咁其實有冇用
1.有防水層,2.能夠阻隔飛沫 就有用
PISH
依家話眼都入撚到,真唔真?
真,其實你睇番我篇文都有提及過,眼、口、鼻及傷口都係飛沫傳播的方式。

飛沫傳播的意思就是患者高談闊論、咳嗽或者打噴嚏所噴出來的體液直接飛濺到對方的眼部、口、鼻或者任何傷口之上。若然飛沫散播到其他的媒體,例如扶手電梯的運輸帶、升降機的按鈕等,而他人在短時間之內有所接觸的話,亦有機會受到感染。
笑左
我仲諗緊莫非中文beta都有得翻譯
想請教咁武漢病毒離開人體之後可以存活幾耐,姐如果有個人留低左d droplet,幾耐之後入面d病毒先唔再有傳染性
有人可能擔心武漢肺炎病毒會隨著時間變異,但當我將1月16及17號在淅江取得的病毒基因圖譜與12月24號在武漢所取得的樣本對比過後,發覺三者的不同之處並不足0.001%,暫時可以排除短時間變異的可能性。

現時並無相關資訊,只有擁有樣本的實驗人員先做到實驗查證。
咁SARS 病毒有冇相關數據?
可能有,但我唔太清楚

不過有研究發現1分鐘70%酒精可殺滅絕大部份的SARS病毒

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16490989/
Pish
呢個要推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞