深入淺出Bacteria/Virus細菌和病毒 (肺癆肺炎的差別)

273 回覆
676 Like 5 Dislike
推推推

係你角度,覺得呢個規格防護夠唔夠?

我讀得書少,覺得呢班醫護人員好危,認真問
剪開佢
中間果層倒水落去,如果滑水/ 隔水
就代表起碼有阻隔飛沫既作用

但防菌程度就要睇佢有無BFE, PFE 認證
一般> 99% 加配戴正確就基本安全
(阻擋到依附係飛沫傳播既細菌/病毒)

但有d 細菌/ 病毒太細粒,如果係空氣傳播
一般口罩個密度防唔到
所以有N95口罩既需求出現

但暫時武漢肺炎未證實直接空氣傳播
所以揀岩外科口罩,剪一個黎測試,
應該基本面保護到

長知識了
可以參考我上一個留言*
薯仔巴
好難就咁睇相就知咩規格

不過香港醫療系統不嬲都唔差,而且又有SARS經驗,我哋外人無咩資格指指點點
G持
未經歷過沙士都識戴啦
咁唯有祝大家大步檻過
高質
push
我覺得最危險係除套ppe嗰陣 不過應該有晒protocol 同training嘅
Push
我2017年年尾至2018年頭已經成日起屋企,但2018四月確定有肺癆

都唔知邊到野番黎,屌
Push
有用!
係夠嘅,一般患有飛沫傳播嘅病人需要被移動嘅時候其實戴住個口罩就已經可以阻擋到佢絕大部分嘅飛沫,而你見到佢個床頭係pop up左咁運送可能會擔心萬一佢一咳咁咪飛哂啲嘢去前面,但係因為佢係患有肺部嘅疾病,如果唔坐起身佢係好難呼吸到,所以一定要keep住佢坐係度

係病房入面嘅話基本上佢地係長期係一個被隔離嘅負壓病房(係好大間要同人share嘅,最理想嘅情況當然係無個要隔離嘅病人都有一間獨立嘅隔離病房,當然公立醫院係唔會有咁多位同房咁比你隔離啦),所以係病房出面嘅人相對地嘅風險係比較低嘅,而且啲患有飛沫/空氣傳播疾病嘅病人都需要長期戴住口罩,咁就唔會咳到四圍都係。但都唔好因為咁而疏忽自己嘅清潔衛生,係admission嘅過程中病人都有可能已經散播左佢嘅病原體去醫院嘅每個各落,所以各位去需要醫院嘅人一定要勤洗手同戴口罩

而至於係啲醫護人員嘅措施方面,佢地身上面嘅PPE(personal protective equipment) 你可以見到有gown(長袍),手套,n95面罩(after fit test),faceshield,眼罩同帽,其實理論上已經可以防止到病人由任何途徑傳播疾病到佢地身上,但都唔排除有任何人為因素而導致佢地中招,例如R痕/抹鼻涕除左個口罩啦、身上嘅equipment未著好、equipment有破損等等,所以真係自求多福
好詳細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞