簽左臨時買賣合約 買家撻訂 條數點計?

426 回覆
7 Like 59 Dislike
吾你老母臭閪
可能準備告樓主,打黎CHOCK 料
依家新聞單嘢點拆
個agent如果講左啲不實嘅說話令你有捐失,你可以告佢追討你嘅捐失。
不過打官司係有錢人玩意,或者你問下律師,出封律師信,叫佢登報澄清。

利申: 唔係律師唔識法律
老老豆豆,樓主唔好咁老定。一陣買家告返佢誹謗同詐騙。都唔知有冇證據買家係因為凶宅同樓主講價。外人睇似你賣凶宅呃買家多。
勸樓主同律師慢慢傾好啦,咪上咁多網講嘢。講得愈多愈冇益。
好似簽臨約果時唔知,
知悉同層係有凶宅後買家係無冇再簽到名?
係。買家咁有信心截票,可能佢都買左律師/AA意見
買家話隻aa同佢講唔成交就殺訂先加簽
之後問過律師先知自己有廢除合約的權利
到時就真係睇個官信唔信
視乎買家的背景 買家有冇獨立的法律意見都係法官其中一個會考慮的因素
所以樓主唔好咁老定贏硬

樓主想搏就告佢告到底
唔想搏就傾和解 可能一人一半賠9萬算
民事個個律師都會同你講有9成勝算
民事告咗先,攞裁決,對家有public record响身,第時申請咭,做按揭佢就頭痕,到時18萬連埋律師費慢慢同佢計
唔好咁老定,你話佢係知凶宅再講價,邊個知?得AA同你,兩個都有利益關係,上到庭未必信晒你
如果佢話知道凶宅先撻訂,原先係唔知情,都有排打
一人一半分分鐘易過食晒細訂,當然可以試下兇佢先,但係你post得上黎,佢都睇到晒呢個post,仲點會驚你
細訂就肯定殺到
因為買家可以唔知情
至於中介,如果佢知佢就要報(當然佢可以唔知)
報都要係細訂之前報,佢報漏就佢既問題
其實你當時一蚊都唔洗減(當然你想大家好黎好去)
你細訂食硬佢,佢都要賠埋比中介費
佢之後點追返個中介點告佢係佢既事
至於上晒新聞就難搞
因為兇宅係冇白紙黑字明文定義
一般都係靠上網查
唔理有冇死過人先,你亦都唔需要尋根究底
我唔知你層樓重估唔估得足,如果足既咪照放囉
有需求就有價
最後,條撚屌中介一定唔可以放過
睇到呢個post 同 樓主所謂133嘅電話,再on9都識去做/做緊野啦。
上到庭,你估個官係咪會接受樓主講唔知自己果層有凶宅,佢賣得樓姐係SSD都應該過左啦,持有物業3年或以上唔知? 個官都當你on9 or 講大話啦。當然你可證明個新聞係假 or 其他嘢。
都係果句,唔好上網講咁多。賽後報告算啦。
持有3年以上同知吾知同層有冇凶宅有乜關系?
133電話應該係錄左樓主音,證明樓主知道自己果度係同層凶宅
冇錯,除非佢証明到佢同中介夾埋
不過都冇可能
其實都係睇個官信邊個
diu 追post la on9
打個電話黎,表面上就問可唔可以唔好殺訂,實質上等樓主間接講左自己果度係同層凶宅
其實同層出過大事
銀行估價已經反映哂出黎
買家做按揭都好難
所以樓主除左你係full pay 無問銀行 +aa又無同你講+街坊同管理員又無同你講既話 個官應該先會信

同時買家咁勇銀行取消票 一定問過律師
除非係蠢到以為過唔到數就得
首先你要玩一大倫法律程序去追 呢到個個9up話實追到 但最後可能得個吉 仲蝕埋律師費
然後自己層樓變埋兇宅層 樓價即刻插水 18萬cover到兇宅既跌幅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞