喺香港做窮人真係好撚慘

319 回覆
21 Like 271 Dislike
琴日睇完樓AA 彈咗個銀行mortgage 幫我計
我人工計完借到四百幾萬
不過最大問題,係男友覺得借咁多錢,每月供兩萬幾好大壓力
純粹計cash outflow,依家每月比租萬二三
買咗樓就要比兩萬幾,多成倍
但兩萬幾有一萬係你既資產 (先唔講升定跌, 但都係你既野)
租就萬二三, 俾出去係變左做業主既資產

可以咁樣去諗下
月入5萬都計唔掂條數,咁你繼續做租租啦
租樓日日賺
邊度做窮人都慘架啦
認同
芬蘭 丹麥 挪威 冰島 荷蘭
我都係咁同佢講,但佢都係覺得使費大咗好多 唉,說服唔到佢
你男友搵幾多..
供2萬都話大壓力飛得啦...
就係唔明點解可以做到補貼,500萬樓都要供萬五,點做到供平過租幾千補貼你租唔起既樓,指教下,thx
你哋唔好串我啦
我知唔使好窮,生活過得去,但都係買唔起樓

仲記得啱啱畢業嗰時,普遍買間樓都係百幾萬就搞掂,唯有怨自己嗰時無能力上車錯過咗好時機
唔知樓主係真心膠定乜, 但冇理由月入5皮都買唔到樓,
有二百萬當你拎150萬做首期, 借4百萬,
新葵芳花園都係6百萬多少少, 點會買唔到?

定你想又要大, 又要交通方便?
有無諗過買唔起係因為你心頭高?
有睇過,其實都計得掂數,但都係嗰句,男友話月供成兩萬好貴
唯有諗吓買間大西北租出去
我覺得租樓最麻煩係無得整個理想既屋企
你想油靚啲部牆都驚下年無得續租
基本上有會所嗰啲我都唔考慮㗎啦,只求交通方便又唔好太細
係,整張地台床又唔得
鑽牆又麻煩
家俬都要揀最平嗰啲
兩萬鬆少少一個月都供唔起嗎? 你地平時唔儲錢? 你點樣儲2百萬翻黎?

貧窮圈子係目光短淺,問你住邊會問你住邊一條邨
on9 到連何謂富人都唔知,識親嘅圈子都係咁
以為搵兩三萬就好巴閉企係山頂
只可以笑妳同妳條仔岸撚柒鳩
負評俾男友
有2球
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞