喺香港做窮人真係好撚慘

319 回覆
21 Like 271 Dislike
本身租緊樓,生約到9月先完約
業主突然話想收返層樓,2月尾前搬
租嗰時又話打算長租,都使咗皮幾兩皮買家俬電器,依家只係租咗一年多啲,部分家俬又唔知用唔用得返

本身月入5萬左右,最盡借到4球幾
揸住2球cash,有諗過下不如買啦
但依家啲樓,雖然跌咗啲但真係好撚貴
男友之前做freelance 又無入息證明
6百幾萬,又唔係大西北嘅樓,都好似無乜選擇
計條數650萬嘅樓借七成半,三十年,計埋管理費 rent and rates 每個月成兩皮,男友話咁樣樣好辛苦
同埋計落如果買都趕唔切2月底前搬得入去

唉,是咪繼續做租租?
2球CASH 5萬已經好過好多人 , 降下自己要求上左樓先啦
其實你生約,人地收番合情合理
你應該當時叫佢再續番死約
邊到做窮人都慘架啦
屌,咁都叫窮
想問吓邊個地方窮人唔慘? 窮人想移民
事前實係講咩都得,記得永遠以合約為準。
手執兩球仲話窮,窮你lmgh咩
有睇過啲單棟洋樓,但好多都40年+,未必做到30年按揭,同埋都要五球以上 琴日睇咗一間,樓下係街市豬肉檔,我見到都好唔開心
蠢咗
業主大撚哂
天水圍真係好遠呀
都唔係呢個問題
係生約既意思就係可以叫你走
正如你都可以隨時唔租

唔係唔洗分死約 生約啦
當拎個經驗啦
窮人最好呀
某區18年樓齡單棟既地鋪係雞檔菜檔同豬肉檔,剛成了一千萬。
串緊啲連登仔
6百幾萬就唔洗大西北啦 新界東九龍東都仲有得睇吓 不過唔好預期係大單位
老老實實 趁而家6球野仲有得簡下樓 過多幾年分分鐘真係得番大西北
唔夠窮就係咁慘, 我係你大西北都殺住先, 覺650萬供到氣咳就買600內, 600都嫌貴睇埋去500, 洪水橋掃到落元朗輕鐵沿線或者嘉湖仲有D半新不舊既選擇, 嫌遠連細都位都殺沙田大圍都可以睇睇, 第一次上車無父幹就將價就貨帶D妥協. 但選擇買既話點快都好基本上2月搞唔掂, 建議去青衣酒店果類地方短住三幾個月.
咁都叫窮屌你老母
邊有禁跨張 , 你唔嫌樓齡高既 荃灣好多選擇 又唔會話好差
痴線㗎
呢啲叫生活配套齊備 selling point黎架 gogogo la
無咁嘅意思,我都係一條買唔起樓嘅可憐蟲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞