喺香港做窮人真係好撚慘

319 回覆
21 Like 271 Dislike
應該多多少少都要貼幾千銀
好似佢係皇帝咁撚樣,前言不對後語,無信用都唔怕被人吊
West park 現樓
點呀你
又要馬兒好 又要馬兒不吃草
呢個人工同儲蓄都喊苦喊忽
窮人草根都有公屋上
仲有大把年青垃圾單非兒童父母又係大食懶
為上樓一開二趕結婚日日中出生仔多個名即刻排1年有公屋
而且仲要名義上交租,恆常每年免租三個月
咪又係納稅人包底
比草根上流少少,咪又係自己努力出人頭地得來,冇父幹
每年交更高rate入息稅薪俸稅,而且冇welfare 可以拎
上左車仲要交物業稅地租差餉
借問窮人上公屋需要交嗎?
供養父母子女全部用自己錢,基本免稅額又低。
搵幾多都冇用大把支出
唔好怪人儲唔到錢俾首期
幾努力都唔夠窮人三寶一哭二鬧三上吊,又有特快公屋,又有人幫你申請各式社會福利
根本樓主贏哂
mos大把選擇
連登好多死窮撚覺得一個月搵超過一萬九千九就唔係窮撚嚟架啦,同啲廢老思維一鳩樣,以為搵兩三萬好巴閉

樓主一個月搵五萬,明明只係輕鬆少少嘅夾心階層好過搵三萬零一蚊抽唔到居屋少少咁囉
但樓豬月入5萬 租多1-2年樓 就上車
啱嘅 高官都係中產
2M 首期,6萬月入 8球市區細3房都買到啦
唔通佢呢一兩年瞓街咩,除非可以痴屋企人住啦
睇唔到將來
屌你咁後生,會加人工架嘛,唔生仔都夠食嘅
借唔到咁多
如果future 係in terms of 香港整體, 我認同你

但如果future 係in terms of wealth (當唔會有港元devaluation 問題), 真係想大大力屌撚死你
屌你晚晚拎200萬出嚟數咩
起左下你底, 都叫同行, 會計類咁solid 都借唔到咁多? 有personal loan 定做左人guarantor?
唔計升職的話人工最多咪一年加一兩千,除非轉工,但轉得多又比人話jumpy
3萬抽到咩
租養租 順風順水就好
屌飛撚左咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞