二千蚊一個月應如何自處

137 回覆
53 Like 4 Dislike
左上正到
想有肉又平,去急凍鋪買下啲雞柳,好鬼平,我買開就$13一磅

仲有呢排香港進口咗啲美國冰鮮豬,平過中國非典豬好多
誠哥度買餸 自己煮飯 20蚊基本就可以食到一餐
蒸三色蛋(雞蛋2$ 鹹蛋2.5$ 皮蛋2.5$)7$搞掂。又平又好食
馬會all in
誠哥度買唔洗自己煮 20蚊就有一樣 啱曬唔識煮 或者唔想單調嘅人
冰鮮個d,我隻狗好中意食😹😹
我自己都食過幾條,正常味
個陣hktv特價$74四件三文魚
$18.5 + 半舊西蘭花$2.5 +白飯 $3 +煎蛋捲$3 = $27
食公仔麵 or煮餃子lo 簡單方便
[行動post] 國際版「五大訴求」正式上線!
https://lih.kg/1824789
有冇做下運動?

夜晚煮多少少米,第二朝食?
雞胸 魚 菜 白飯
夜晚煮埋聽日晏晝個餐
有營養得黎 可以減肥
中間有多餘錢 可以去donki買兩塊牛排(40蚊塊)
66蚊一日有幾撚難
早餐 自己煮出前一丁$3.5
午餐 加藤屋下午茶牛肉飯$25
晚餐 鳯爪排骨飯$27

55.5攪撚掂又好食
早餐一定要食呀!
麥皮烚蕃薯烚粟米烚蛋
又平又飽又健康
蒸肉餅可以食幾餐
夜晚食完,第二朝起身煮個米粉配肉餅好過你空肚
煎釀三寶一蚊一件當菜,但要過下熱水去油
買多啲蕃茄放屋企
可以當生果食/炒蛋/滾下菜湯
當係減肥三餐均衡食清啲其實唔洗好多錢
一個月成2000都唔夠洗?巴打你都幾大洗
早餐食黎做乜 根本唔洗食
一至5番工每日唐記28蚊或者2個7仔手卷 又多選擇又飽
午餐晚餐又唔會撞
28*2 = 56
每個月番22日到
即係1200~1300到
一至5無菜無湯所以星期六日就要吃全菜平衡番飲食
星期六淨菜飯 星期日菜湯飯
十蚊零廿蚊買舊生菜食兩餐
100蚊包米食兩個月
加少少十零蚊肉碎煲湯
所以星期六日一個月就大慨250到
每個星期有菜有肉有飯有湯仲要每日唔洗撞均衡又健康
加埋一個月先1500
怕上火每個月淨500比埋你去叫雞出埋火又點話
仲有一舊水淨可以搭的士番屋企交人
[同我推][行動post]119天下制裁大遊行
https://lih.kg/1824774
唐記係藍
睇樓主都係懶人
不過懶人有懶人既解決方法。

切記,如果真心想改變,就唔好set左所有嘢係永恆,我意思係過一段時間要自行改變自己既飲食同習慣,如果唔係好容易會放棄。

首先要睇返樓主做邊類行業,再睇返樓主平時鍾意既主食係咩。

主要每一餐可以分三樣嘢,菜+主食+肉

首先,早餐可以買厚切方包,建議去d老舖買,多數有d功底同新鮮,搽果jam或者夾嘢。然後加三隻蛋。

午餐同晚餐都可以前一日準備好。

好簡單,買兩個飯盒。

去超市買d一包包既雞扒同埋雞柳,各買一袋。2-3個西蘭花,視乎品種大小。

將d雞扒同雞柳解凍,去一去水,

之後可以用pan中火煎一煎,再加d水落去焗一焗,大概10mins左右就搞掂。

或者去街市買d鹽焗雞粉搽落d雞度,跟住預熱一下電飯煲,再切塊薑片墊底,直接放d雞落去焗15-20mins左右就ok。

西蘭花唔洗講識做啦。

然後等佢哋凍,再分飯盒。

其實依家好多後生都係咁樣帶飯出去食
你明資本主義點運作就改變到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞