2020/21 HKU CU CityU JD 集中討論區

224 回覆
3 Like 4 Dislike
撻訂就碌柒啦
利申同一情況
兩年前80k deposit 依家知唔知幾多
80k咁chur?
無交,佢叫我1月頭交錢,defer左都要2月頭交。
淨係知Defer payment 可以defer 一個月
80k 啊confirmed
Ching都係等緊hku? Defer 話等其他offer都會批?
等緊hku啊!咁梗係唔可以直接話等其他offer啦,要諗個藉口囉
Okok thx 希望做到同學
Same same但如果等唔切hku出結果,你會唔會照交deposit 啊?
我都諗緊⋯ 你有冇咩backup plan?以我所知好多上幾年hku同學仔都係forfeit左80k
成80k喎!我唔捨得forfeit啊。我都係搏一鋪咋,all or nothing。Back up plan係試下re-apply,報3rd round (如果佢畀)。Otherwise 可能要等下年了
Btw, ching會唔會知interview 會問乜?介唔介意share下?同埋HKU JD successful candidates 大約係咩background? 感激🙏🏻
唉係呀⋯但如果係想做律師 出身就好緊要
不過80k又真係⋯
介唔介意share下background
HKU BA 2up. You?
Tg傾?
HKU JD 本身收得少同埋幾 elitist,觀乎佢以前收開嗰啲一係英美名校(Oxbridge、LSE 嗰啲又或者 Ivy League)又或者本地神科,同埋似乎成績睇得幾重(good 2:1 以上先有機)。不過都有見過本地讀文科或者理科 first hon 而入到
Sis係current HKU JD candidate?
唔係,不過都叫做識啲 HKU JD graduates。其實 CU 又或者 City JD 同 HKU 比搵工上唔會話特別有 disadvantage。Good luck!
Ching 介唔介意share 下入面同學仔background
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞