2020/21 HKU CU CityU JD 集中討論區

224 回覆
3 Like 4 Dislike
2019 CityU BBA 2up grad :(
GPA 3.1
Ching 介唔介意留tg問野

但係想問下知唔知點解咁多名校香港回流會揀CityU PCLL

因為city出好多比外國大學
有冇人有hku interview?
因為聽過人講city既programme教學質素不錯 話教啲topics同issues貼地啲
所以諗緊報唔報city好
唔係呢個background都好穩陣?見之前的post 咁講

我都係BU BBA 3.3 second up 有 CU offer

會唔會去左junk box 定係會分幾batch send 咋?可否打去dept問?
點解我聽啲人屌city多啲嘅
Ching你係幾時報架 同幾時收到架
我瘋狂check 自己email 😭
我26/2報齊文件,6/3有 offer 啦,我都估唔到咁快

28/2 前 2封ref也交齊
Ching 我都係二月中報 幾日前收offer
其實你可以直接打去問下 有人負責JD admission
真接打過去會唔會太chur 諗住聽日send email問下有無收到transcript先
我覺得啲意見好extreme 有啲就話其實三間冇咩分別 有啲就話一定唔會揀cityu 但係又見到連LSE畢業都翻去cityu pcll 所以我都唔知係點
Thank youuuuu
希望我都會收到啦~
Pcll 點同jd
咁又係 不過正路有幸入到pcll既話都係入番同一間架嘛 所以想聽多啲意見睇下應該點
同問
官網話3月內有interview, 但都而家都未有消息
你地有冇交CU deposit
知唔知咁係咪代表收咗? 定係會再出conditional offer咁?
+1 希望三月中催到hku有結果 如果唔係唔知可唔可以defer acceptance
8-9成收左 Faculty say yes 等 grad school approve 我理解係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞