2020/21 HKU CU CityU JD 集中討論區

224 回覆
3 Like 4 Dislike
唔該ching
建議你有興趣讀就做啲research啦

jd係legitimate既law school degree
響美國無bachelor llb,全部人都係讀完first degree再apply jd,所以jd係咁黎
that’s why佢收生都有啲門檻

入得jd九成人都係想上pcll畢業fight 個律師contract
如果你只係想做legal related既工有好多課程可以揀,jd唔一定係你既first choice
其他課程叫咩名啊?有冇啲係金融有用啲㗎?
同問 要交埋hard copies?
佢transcript要directly from the institution 好煩😢依段時間冇人開
各位,我岩岩報左 CU JD , 想問收的機會大唔大?

非三大LOCAL U BBA, SECOND UP
1X年工作經驗,有BIG 4 EXP
有會計師牌
冇IELTS成績

麻煩過來人指點一下, THX THX !
有無人都報左HKU JD?
收到interview email 未?
好多外國雞校入city jd wor ching
其實JD係計master degree 定普通既degree?
計postgrad
好,而家報緊cityu jd
諗緊個statement 點寫
40萬學費加兩年人工,拎d錢黎今日高位買tsla appl個回報好大機會更高
想請教下大家
CityU BBA 2up grad(GPA:3.1)
有無機會入到JD
仲有青春 時間 loss of earning

黎緊上pcll,又要多一年冇收入

咁就冇咗首期
老豆老母唔係律師先天已經輸左一半,仲要能力上未必夠班top既砌,其實有咩原因會令你地付出咁多去轉做律師
起碼唔洗乞食 (鬼叫考唔到AO/EO)
JD同學真係個個都好勁
我英國野雞2up都收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞