2020/21 HKU CU CityU JD 集中討論區

224 回覆
3 Like 4 Dislike
Ching 幾時收到 收到邊間
仲有大把律師啲仔女都讀唔成書
正解. GPA低你老豆係誠哥你都上唔到pcll
咁公屋都有富戶,但無network做得順風順水有幾多成人先
咁點解連登咁多自稱律師既人話無network唔好做律師,假設佢地唔係驚人搶飯碗
冇network只係冇得靠關係入firm, 你夠勁驚冇人請?
勁既一班最多咪得10個,唔勁個班真係唔知點算
JD冇廢人,只有勁,勁勁同勁勁勁人,唔好諗住有人墊底
咁一出黎係唔係最廢個個都屌打hku llb grad
llb緊係勁,JD課程會chur啲,cpe都有好多勁人,最緊要入到pc
你可能唔係好知現實情況係點
hku llb成績唔好既下場都分分鐘同jd成績唔好既人一樣
你pcll出黎,除左有啲firm可能對jd有偏見prefer請llb之外,原則上llb唔係superior to jd
尤其hku jd,係人都知啲candidates有幾恐怖

利伸 consult過好多legal界既人,非亂噏
今日收到OFFER啦
請問CU offer 有幾多日交deposit 架? 同埋幾錢?
你係幾時報架
利申收唔到
依家出offer既應該係second round 報既
CU我係first round deadline 交
之後佢叫我補交文件 然後就沒有然後了
係咪無機啦
CityU我2月29先交
CU都有叫我補番transcript
Ching background 係咩?
想問下大家如果你地CU同CityU都有offer會點揀?
CU個名就好啲 PCLL聽講又易pass啲
CityU我見啲外國名牌大學翻嚟都係入返CityU PCLL 又話啲professor好啲等等
想睇下大家有咩意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞