3M N95型口罩 8210/9010/8210V/9010V 分別/氣密測試教學

255 回覆
89 Like 3 Dislike
9字頭V 10蚊個貴唔貴?
買呀買呀
搭單問駛唔駛防飛沫入眼?
上網搵到一d資料
8210應該係擋到
我講緊功用上比較好同包得比較實
緊係HIGHLIGHT N95比外科口罩好既野
明日去買定,如果唔係遲下又冇得賣
咁你quote我把撚咩,自己講自己野就咪撚quote啦
我講緊外科口罩已經夠呀,唔係邊樣好啲呀
用3m可以重用個啲布口罩得唔得
如果有人對住你打乞嗤/咳嗽 打死都唔重用
外科手術口罩唔係完全無用 但唔夠貼面/包唔夠實
8511都係N95,加倍舒適同應用更廣既工業應用範疇,但一般用8210/9010已經夠
去醫院建議包密實啲用N95醫用口罩(1860 / 1870+)

btw呢刻仲未知武漢肺炎係由空氣傳播定飛沬傳播
FYR

呢隻好用 我面大 做fit test個時 呢隻包得最好
啱啱去左Amazon 買左幾十盒N95
咩型號

總之N95 買左先,看門口。

溫提: 二個半星期後 (年廿八左右) 春運開始。
推POST
為已為人,口罩使用需知
https://lihkg.com/thread/1811212
請問下網上見到隻8200 n95 平過8210
咁呢二隻又有咩分別?
Headband Attachment 唔一樣
8200: Stapled (Steel)
8210: Ultrasonically welded

8210 多一層Coverweb係口罩面

其他幾乎冇分別,功效都一樣,8200應該係8210更經濟既版本 (製造成本平啲?)

Source: 3M Documents

其實要,不過街戴密鏡怕廢佬搞事
想問下8210V暫時是咪五金街最平?
我見amazon同台仔都9-10蚊一個

8210真係焗到自己變焗豬
thx
但個coverweb有咩特別作用?
如果個coverweb係重點過瀘網咁我買返8210
但大家防既野一樣咁我係咪買8200就得
佢用steel stapled我諗都可以包得好實

再次麻煩要你既解答
Digikey要50箱以上先有Amazon個價。
五金街唔知幾時先有貨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞