為已為人,口罩使用需知

452 回覆
1439 Like 10 Dislike
Abstract:市面上口罩分三隻:外科、花粉、N95。記得用岩外科或N95口罩,花粉口罩唔防疫。

經歷完SARS,香港人防疫意識高左好多,今次肺炎事件大家即刻打醒精神出街戴口罩。👍🏻👍🏻

不過見到有人戴錯Pixxa黑色口罩防疫,所以有d擔心各位手足。本人從事bio科研,可以話基本市面上無口罩可以直接防病毒🦠或病菌。

夠竟口罩可以防到幾多病毒病菌要視乎隻野的大小同傳播方法,病毒基本上細過0.1um,如果傳播途經係空氣,基本上帶咩都冇得防。病菌介乎大約細過1um,PM2.5口罩可阻隔直徑2.5um以上嘅野,即係都防唔到。上面嘅講法是假設病毒病菌係空氣中識free flow。在無任何載體之下,一般口罩都幾難防。

不過好彩嘅係,通常病毒病菌係經飛沫傳播。即係黏附係病人噴出黎嘅口水鼻涕度,再係空氣中成粒飛沫液體傳入其他人的口/鼻黏膜,入血中招。飛沫有大有細,一般三摺式的外科口罩除左可以防到大size的粒子外,第一層的防水層已經阻隔左飛沫的浸入,變相就算細菌病毒幾細都入唔到去。所以選購口罩要視乎防咁水層做得好唔好,filter夠唔夠細。er.....不過一般包裝無寫

市面上買到嘅口罩😷除左普通外科口罩,仲有防花粉同N95。防花粉口罩唔防水唔防菌,病毒更加唔洗講,飛沫hi到外層浸左入去一樣會中招。N95是全密封式兼防水,95的意思是防到95%的非油性空氣粒子,無講明filter大小,所以唔可以話佢可以防菌防病毒,但可以阻隔95%飛沫。聽落好似同外科口罩差唔多,係,已經有報告出左,證實保護力差唔多。

普遍認為N95勁過外科口罩是因為外科口罩唔夠貼面,包唔實,左右兩邊易漏風,飛沫可以入去,N95就完全包實。值得注意⚠️N95不可長時間戴,自己呼出的二氧化碳會毒番自己,戴一陣就要抖下氣。

結論是普通外科口罩定N95都可以大比例地防到經由飛沫傳播的病毒病菌,但花粉口罩呢d時候就無L用。各位手足如想行街,可買某隻色的外科口罩,但唔好用立體防花粉果隻。有健康先有力繼續撐落去
推,有用 post
想問下兩個口罩疊埋帶得唔得?
(即係一次過帶兩個 會唔會加強到?)
sor for 理科白痴
戴咁多好焗,增加拉低口罩抖氣的機會咁仲衰。不如勤力d換口罩仲好。
你做愛會戴兩個套
咁如果有人驚死又頂到兩個係咪會好啲
邊度有啲黑色外科口罩?
之前行街見過黑炭口罩
唔好啦,一樣比自己d CO2毒到頭痛
消委會幾年前有test過外科口罩嘅efficiency,可以去睇番篇報道先買口罩
灰色活性炭?日本城買過5個一包,但知唔知呢隻邊度有得買同有冇用?
On9攞條命攬炒?
點解我唔早d睇到呢個po
岩先先買左個Pixxa
Push
Pixxa即係乜撚野

呢隻點呀?呢款真係好用戴一日都唔焗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞