3M N95型口罩 8210/9010/8210V/9010V 分別/氣密測試教學

255 回覆
89 Like 3 Dislike
當然,擋AIRBORNE全部都要
唔氣漏氣入氣你點擋
見到人地戴N95
有無衝動想去揸吓佢個...口罩?
1870係咪可以唔洗fit test?
8210同1860都係N95,但1860標明係醫療用,咁8210擋唔擋到菌㗎?

另外fit test 好似要試埋嗅覺測試先準喎
N95 都要fit test 架啦
Fit test有部機做
Or有苦味藥水噴去test個口罩岩唔岩你面型
你呢個係佩戴方式
其實5-6蚊個 貴既8蚊
同啲人帶令啲果隻口罩差唔多價
up緊乜?
Thanks
咁應該叫Face fit Check 會好啲
呢款都OK
但好似仲難搵
政府公布對公共衞生有重要性的新型傳染病準備及應變計劃
政府今日(一月四日)公布「對公共衞生有重要性的新型傳染病準備及應變計劃」(應變計劃),並同時啟動嚴重應變級別,即時生效。

應變計劃闡述政府為應付「對公共衞生有重要性的新型傳染病」一旦爆發而擬定的準備和應變計劃,並採納三級應變級別。該三個應變級別(即戒備、嚴重及緊急)會按可影響香港的「對公共衞生有重要性的新型傳染病」的風險評估及其對社會造成的健康影響而啟動。

因應國家衞生健康委員會通報武漢出現不明原因的病毒性肺炎病例群組個案,政府遂作出風險評估並啟動嚴重應變級別。在嚴重應變級別下,「對公共衞生有重要性的新型傳染病」對市民健康的即時影響屬於中等。

衞生署衞生防護中心發言人說:「『對公共衞生有重要性的新型傳染病』指此前不知道能令人類致病的病原體所引致的任何傳染病,但由於其特性或已改變,故不論其是否具備在人與人之間有效地傳播的能力,人類亦會受到感染。這類疾病可能在國際間傳播,引致公共衞生緊急事件。現時武漢出現的病毒性肺炎病例群組個案可被視為一種『對公共衞生有重要性的新型傳染病』。」

發言人說:「政府會因應最新的科研實證和發展,不時評估風險,啟動或解除應變級別,並採取相應的防控措施。」

就更多資訊,請閱覽已上載至衞生防護中心網站的應變計劃(www.chp.gov.hk/files/pdf/govt_preparedness_and_response_plan_for_novel_infectious_disease_of_public_health_significance_chi.pdf)。

2020年1月4日(星期六)
香港時間7時45分

Source: https://www.info.gov.hk/gia/general/202001/04/P2020010400175.htm

有位仁兄咁有心機拍咗條片講N95 大家有時間就睇下啦

https://youtu.be/dWZT1iyuQfo
下 我臉唔細 但係做過fit test 話我啱戴呢隻喎
其實做fit test係前線醫護咁高危呢先強制性要做,一般市民又唔係去接觸病人,洗撚咁誇咩

做返正負壓無漏氣已經好夠
買有valve既n95好唔好,醫用果種帶一個鐘已經焗死
N95功用上比外科口罩好

儘管研究數據相若,但許樹昌指出,醫護人員如要接觸流感及肺癆病人,仍要戴上N95口罩。他解釋,這類病人部分需使用無創呼吸機,霧化了的飛沫粒子,更容易停留在空氣中,增加空氣傳播風險;由於外科口罩未能阻隔直徑小於5微米的飛沫粒子,因此醫護人員需佩戴N95口罩,「N95口罩能阻隔95%的細小飛沫粒子」。

相比外科口罩,N95口罩的佩戴限制較多。許樹昌指出,在社區裏大部分飛沫粒子的直徑大於5微米,能於1米內落地,因此一般市民佩戴外科口罩已經足夠。他提醒,市民佩戴口罩時,應按壓口罩內藏的金屬片,確保口罩完全緊貼鼻樑及面部。他引述研究指,當正確佩戴外科口罩時,能阻隔95%病毒,而N95口罩則為99.6%。

另外我自己覺得N95包得實過外科口罩
對自己更加容易呼吸係好
但樓上條Youtube指呼吸個陣病毒都可能有機會由valve入侵
呼果時罩入面係正壓, 應該入唔到泥
1870+都係Medical規格 不過好似冇乜人用咁 佢又有獨立包裝
冇1860s咁衰得個紙盒入住
唔知點攞出街
在社區裏大部分飛沫粒子的直徑大於5微米,能於1米內落地,因此一般市民佩戴外科口罩已經足夠。

最重要果句你唔highlight?
你防油黎做咩先ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞