各區N95報價 (口罩emoji)

572 回覆
200 Like 10 Dislike
咁有邊隻推介
飛沫係droplet 直徑喺5um以上
Airborne係直徑喺5um左右
傳播能力多好多
肺結核、水痘、麻疹呢啲都係Airborne
Airborne precaution煩過droplet precaution好多
8210? made in Korea
學到野
不過airborne係咪都係要透過飛沫/體液呢d媒介傳播嫁
(就咁對話都可以吸左佢既飛沫)
定可以向空氣中就咁散播?
基本上可以當佢就咁散播
droplet一般嚟講離開個source越遠就越難感染
因為啲droplet慢慢會跌落地下

體液傳播係另一回事
空氣傳播即係D飛沬蒸發緊,好似沖涼D水蒸氣咁,已經可以周圍飛
真係好撚得人驚
自膠番我以為水痘淨可以體液傳染
多謝巴打說明
當年沙示係飛沫傳染,所以普通口罩夠做,
但最緊要係唔好重用,鞋底入屋前要消毒,
衣物要小心處理,當然如果新病毒係空氣傳染就gg啦
我上網一查都知道咩型號中伏
所以即刻轉去Amazon同HKTV mall買

我係你就唔用 支那製陣間附送病毒你就真係on99
返工成個office一齊團購買N95
個個都買起碼一百個N95擺屋企
hktvmall仲有?
我建議大家上Amazon買啦 而家其他地方好似全部起曬價
我買左3M 8xxx made in US既
9010就不了 大家記住ABC 同埋支那製都無咩信心

HKTV Mall 好似有隻夜鷹牌 台灣製
我都買左少少黎試下
我5點睇仲有
而家得返台灣製小童版N95同勁過N95既N99之類
我建議你而家去Amazon買
大部分都係買3M
不過有D人話而家用好似好大陣仗
打算用呢個黎代替普通醫療口罩睇定D
不過班人已經買齊3M
邊間?
唔識唔好亂up

airborne transmission係靠一樣野叫droplet nuclei, 係超級細同埋可以停留係空氣中極長時間, 肉眼冇可能見到

water droplets(姐係飛沫果啲)係要你接觸到飛沫先會有事

而SARS既冠狀病毒係airborne transmission

利申: 醫護
仲有 唔好以為帶左N95就實冇死

N95係指可以隔到95%以micrometres (10^-6)做單位既size既particles
而SARS virus既size係以nanometers (10^-9)做單位

N95隔到幾多自己諗
一個人用我估都用到三個月既
我覺得Amazon ok既無咁容易缺貨
唔想煩咪買多D 睇定D到時唔夠提早再補貨又得
咁巴打推介戴邊款最穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞