(TMB) 瑞士白朗峰徒步,有冇人打算去?

379 回覆
83 Like 6 Dislike
去得POON HILL夠時間就上ABC啦,又或者唔上POON HILL直上ABC
之前去完Ebc一次返嚟依家成日都好想行山,但疫情嚴重
瑞士都好想去,但睇怕都要出年了
Ebc辛唔辛苦?我諗住第一次行act算
個人無行過EBC唔評論,但行過ACT ABC同Mardi Himal,覺得ABC同Mardi Himal靚過ACT,但ACT更有挑戰性
留名 有趣
留名想join
我去之前喺香港近乎唔會點行山,只係做重訓,極期量因為要減磅先做啲啲帶氧,但我行得晒,當然唔係行得好快啦,辛苦就梗,但我都冇食高反藥,靠慢慢行+飲多水+休息同海拔適應日。風景唔係話全程都好靚,一定唔會比瑞士靚
辛苦係指喘晒氣,真係感受到缺氧,行咁多日反而冇咩嘢
Lm 想去 無錢 失業
多假+有錢就瑞士
冇假就EBC
呢個真
你轉ebc洗咗幾錢
我諗住唔請guide porter省返啲錢
我係搵agency買package 的,有晒Porter/guide,包埋喺加德滿都住宿+車+機票往返Lukla,首都景點自費。
日子長短影響價錢,我package原先買係21日收900美金(總之唔過一千我記得),但我實際短好多日就返咗嚟。平嘢未必好,沿途識咗有個女仔中晒伏又俾Guide放養又俾guide抽水,我咁啱好彩搵到平嘢不過係巴打就唔驚了
如果行娜威我有興趣
要露幾多日呀?
帶帳篷只不過係為咗省返啲錢。

EBC 先算征服
咁人地要abc poon hill 同tmb比吖嘛
Everest 頂峰先係征服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞