(TMB) 瑞士白朗峰徒步,有冇人打算去?

379 回覆
83 Like 6 Dislike
認真呢?
果兩隻係專for長途徒步用嫁喎,個設計都防風
係呀
一次要揹晒四日乾燥食物
上年我行丹麥同濟州只係揹當日食物個背囊都18KG
所以揹晒四日食物20KG真係好正常
我一個人帶埋帳篷睡袋三腳架收音咪衫褲鞋襪都係13kg,你個list有啲咩

唔好俾佢個樣呃到
你睇樣果塊野好似擋到風咁
實際擋唔到幾多
一體式你要擋風既要買另一隻
MSR既WindBurner,但無自動打火
https://www.msrgear.com/ie/stoves/stove-systems/windburner-personal-stove-system/windburner.html
SOTO依隻windmaster唔好睇佢唔擋風咁, 實際上好勁
https://www.youtube.com/watch?v=zD_Zs_KdymM
粗略計個LIST俾你睇下:
營 fjallraven abisko shape 2 2.3KG
fjallraven abisko shape 2 0.46KG
背囊 fjallraven abisko 75L 2.25KG
睡袋 TNF ALEUTIAN 55° F/13° C 0.74KG
睡墊 Therm-a-Rest NeoAir All Season Mattress 0.5KG
枕頭 Therm-a-Rest Pillow 0.2KG
椅 Helinox Chair Zero 0.55KG
外套 0.3KG
保暖 fjallraven Keb Fleece Hoodie 0.5KG
medical kit 0.5KG
26800mAh尿袋 0.5KG
營燈+頭燈+電池 0.8KG
拖鞋 0.4KG
鬚刨+個人護理用品 1KG
跟住仲有其他雜物+食物
次次加加埋埋都起碼18KG
上次韓國行之前上個磅

丹麥果時又係咁重
清邁真係行到想掉低個背囊算
我都會好似你咁,周圍行山
香港啲山好悶

幾時去尼泊爾行下
我又唔洗做,時間大把
但一條友去尼泊爾又真係淆
但點都好, 等疫情過左先
trekking 真喺好撚正
最近去咗EBC
依家已經諗緊下次去邊去

bolivia 都好似好正
有冇預期咁難
冇,好輕鬆可能我跑開山同有食高山藥
感覺大東仲難過佢

最辛苦喺,日日食啲嘢都差唔多同冇得洗頭
雪路唔難行咩,係咪路況廣闊,景色開揚
唔會又上又落
啲雪路我又OK喎
啲景要上到去namche 之後一日先靚,冇想像咁咁WOW

我上一次去冰島TREKKING仲正
有冇請Porter
原來冰島都有trekking 嫁
上年係冰島都見到有人行
有興🙋‍♂️🙋‍♂️
會唔會易迷路
我諗住唔請guide, porter,省返啲錢
好好行,但佢啲GUEST HOUSE好少,唔知會唔會FULL
聽講10月係最多人,最後你幾多日去到終點,折返又要幾耐呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞