(TMB) 瑞士白朗峰徒步,有冇人打算去?

379 回覆
83 Like 6 Dislike
有咩外國行山網站推介
清邁有咩山行
都唔可以叫清邁既
因為要係清邁搭四個鐘左右車去到一個叫Mae Sariang既地方,再book一部車再搭1個鐘去。
個行程你要請local guide先得, 因為無佢地帶路/揹水,你係唔識行同夜晚無水源補給到。
如果去尼泊爾可以叫埋我一齊去
尼泊爾我真係唔敢一條友去
聽樓上師兄請好易行,唔敢一條友去係因為太高,驚有高反?

高海扙地方出左事唔知點算
通常見人係容易氣喘,之後夜晚瞓教頭痛。多數人如果有咁嘅徵狀就會停低休息,如果食完藥頭仲係痛嘅話落返低海拔就ok。
好易,比低二千蚊US就有救援直升機救你,我見佢哋日日飛好多轉
仲貴過張商務機票
冇睇網站,主要睇Youtube
上年9月瑞士 Walker's haute route
行十二日,沿途唔多人,景色一流, 雪山冰川森林河流石林,全部都有
行緊個陣最熱廿幾度,最凍九度
山屋露營酒店都試過,補給算方便
有四五日上落好大,要上落各 1000米左右
其餘日子上落各 500-800,都唔算輕鬆
好彩八點先天黑,有好多時間行同影相

點解唔行TMB嘅?鍾意向高難度挑戰?
平均每日洗幾錢?食宿補給
上上落落辛苦我明呀
Btw, 你幾多人行?
好想去無錢
遲啲派一萬咪有錢呢啲地方除咗要有錢仲要有大假,閒閒地十幾日。
時間大把.....
same same
但你有冇睇啱邊條路線,有徒步經驗?心態ready未嫁,行十日以上喎。
幾錢? 開tg plan?
未有最新數字呀
徒步果part就應該唔貴嘅,主要俾錢食或住?反正我自己帶營帶cookset

我諗一萬差唔多,連機票,hostel
haute route好似多野睇啲,其實有一部份路線係同tmb重覆的,如果你有時間可以兩條連住行

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞