(TMB) 瑞士白朗峰徒步,有冇人打算去?

379 回覆
83 Like 6 Dislike
2人每日共$400-500
你地自己帶營,12日有幾多晚用到個營?
啲Tea house價錢係咪100hkd左右一晚,然後食飯先貴?
Laugavegur trail?

超靚
其實你有足夠山野經驗的話晚晚wild camp都得,小鎮入面啲營地都要收錢, 5-12chf 一個營,我就wild camp多,所以我用幾錢冇乜參考價值, 豐儉由人
山屋叫hut, 價錢分 half board 同 full board,由 20chf- 120chf不等,睇地段景觀同房型
想平就多啲camp同自己煮, hut去最靚個一兩間就得,個人黎講住酒店直頭冇左treking feel, 除左有晚住左山上過百年歷史既古老山區酒店

我省錢,9成時間都係camp
住hut嘅話去到最高果晚先住
不過食材你同hut補給?
煮公仔麵居多?
師兄做咩呢三年啲遊記停哂手呀?
等你徒步遊記
住畀錢campsite大部份有得沖涼, wildcamp就最緊要就留意水源
我係 chamonix買左可以食幾日既軍糧同gas, 買gas要小心唔好買錯法國氣罐頭,有時啲小鎮得哩款
haute route每日都會經過小鎮,都係買意粉罐頭為主,見到有新鮮蔬菜都會買,朱古力就日日買日日食日日飲
唔會係hut買到食材,反而campsite有機會
小鎮即係點嘅樣,原來日日都會經過嫁,我以為喺個山頭荒山野嶺得啲hut補給,咁就真係唔驚喎,日日小鎮supermarket咁款

Cookset我會跟我大佬Kraig Adams用Jetboil

法國氣罐係咪呢隻?
近幾年旅遊冇乜趣事就唔寫遊記了
遲啲可能會出返篇 印度chader trek
建議你試下去台灣背包客棧
果度讀者比較廣,又有唔同類型嘅travelers,你嘅行文好適合佢地,淨係喺連登出post嘥曬。
其實有幾日唔經小鎮都得,但haute route天書冇乜教人wildcamp地點,所以條路線每日都會去小鎮,而且haute route差不多每日都可以揀唔同既路,變化好多
有啲小鎮有supermarket,但又有啲得間士多仔, 隨機應變啦
你用 jetboil就最好chamonix買定夠咁多日用既gas,因為我係小鎮淨係見過你下面張圖個款罐
地圖你用Google+Maps.Me?
背包客棧真係多野睇,我去chader trek都係睇到背包客棧篇遊記 仲跟住篇遊記去搵個guide
打算十月尾去nepal行ebc留名
你嘅文筆值得有更多人欣賞你
原本我今年都去嫁,但啱啱先封山
機票都唔敢買住
guru map ,可以入路線
誇獎了
係羅
我本身都打算換機票去...
十月尾旺季,食飯都限時
我聖誕去好少人
我怕12月尾去會凍撚死
果時你去帶左咩衫
想參考一下
其實日頭有太陽射住個陣行緊個陣唔會好凍,
體感都零度以上, 係最尾我另外上island peak 要凌晨出發,負廿度又大風,凍撚到仆街

衫都係 thermal base layer, merino long sleeve, fleece jacket, down jacket, gtx hard shell
褲就 thermal base layer+ soft shell

頭一定要包實,我都係用fleece
手套我用mittens款暖啲
襪就都係merino厚襪

重中之重就係一個好睡袋, comfort temperature 最起碼要-10
Thz 巴打 好詳細
我有睇你之前啲post
劉明等開GRP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞