交通銀行前首席經濟策略師羅家聰 將核突嘢真實寫出來

294 回覆
1069 Like 8 Dislike
我不會送仔女去外國讀書,要走就一齊走,一家人共同進退。
錢Lor,唔通有份使命感咩
我從來都無覺得北就一定好
北只係客觀方位形容,於我而言
不過未必能夠完全排除所有人都唔係咁諗既
意識更加顯露既字眼應該可免則免
回歸真係最最最應該改
好似台灣人都係咁寫
老鄧74年呢篇演講,去到維尼呢代忘記哂,所以衰亡只係時間問題

https://youtu.be/jAPghmM8exE
小學雞玩權鬥出身
佢可能以為國際關係、貿易及內政等問題都能夠用相同手法處理
一陣有集會等我講
https://lih.kg/1801951
大家一定要有翻香港本位嘅思維啊
大陸都唔應該講啦,有親咩,一係中國一係支那,隨便揀
睇到呢句笑死
始終都比大陸blacklist左
佢係咪要轉行做KOL
lm
羅家聰說,自己過去14年在中資的日子,其實也早已「feel到有今日」。不過就如千千萬萬的香港人一樣,「係feel到,係難捱,係想走。但好似搬屋咁,被人逼遷你就自然要搬啦,否則無啦啦你落街搬去邊?瞓街呀?衣食住行樣樣都係錢」。
呢段講哂啦 香港人寫照
當年個個吹"中國好香港好" 果陣,已經知瀨緊嘢
的確係,香港經濟真係未差,除非到國際都唔賺中國錢抵制中國破壞香港法治
事實上宜家佢地都仲係為左錢隻眼開隻眼閉
(訪問最後做了69分鐘)
佢都係個妙人嚟
BSocSc in PPA,E&F (HKU)
MEcon (HKU)
MSc in Math (CUHK)
MSc in Astrophys (LJMU)
PhD in Econ (CityU)
係 但不適用於香港
其實睇完只係覺得羅生有個句講個句,總好過啲人笑裏藏刀
咁又多左 英文都係mainland china啫
其實好中性
他說,只有國際環境衰退,才會拖累香港,原因是本港經濟的主命脈是專業服務,「出面衰才會跟住衰」

咁睇要做到經濟攬炒有d難道
起碼要有專業界別既手足有野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞