交通銀行前首席經濟策略師羅家聰 將核突嘢真實寫出來

294 回覆
1069 Like 8 Dislike
睇得通透 佢成個訪問真係講事實 無個人感情係入面
渣住五個博士但搵唔到工名乎其實末日博士
留名
+ M Econ (hku?)
//從一個經濟分析師的角度看,他覺得香港「唔係好衰」,「零售餐飲差一點而已,但overall只是縮幾個巴仙。第四季會差過第三季,現在負三(第三季GDP按季跌3.2%),第四季可能負五、六。但明年第一二季應該差唔多,不會更差。」末日博士沒睇得太淡,跟政府的算盤有差距。他說,只有國際環境衰退,才會拖累香港,原因是本港經濟的主命脈是專業服務,「出面衰才會跟住衰」。他反問:「現在樓價唔點跌、股巿唔點跌,點解?因為唔太衰囉。」//

完全認同佢既分析
寫得好出色!
推。就憑呢篇訪問,已經可以做黃色經濟圈首席顧問
呢條垃圾日日唱淡仲咁串
我問:「那你會不會返大陸?」

他說:「唔好用個『返』字,我去啫,我唔係那裏來的,但我不會去了。」

我問:「你唔敢去?」

他說:「係沒需要去、不想去。所以敢唔敢,已經不關事。」

他寸我:「唔驚。驚佢『隊冧』我呀?」
獨立開po
Respect
比我想像中後生
你渣住五個博士,係唔會甘心去做一個基層職位

就算你肯去應徵個基層職位
大佬呀
你嚟見工嘅,份cv仲勁過in你果個
點敢請你?容乜易俾你坐埋我個位㗎?
再講咁嘅學歷做基層?我唔預你會做得耐啦
好文
支那
把口唔收的羅家聰,打趣說:「大嚿江(江澤民)呀、老鄧(鄧小平)呀!他們教落的是韜光養晦,學吓香港的開放巿場。但習總上台後是大國崛起,咁巴閉,仲派人來學嘢?現在派人來揸旗,叫你香港人學他們那一套。」

完全同意佢嘅分析
好文共賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞