交通銀行前首席經濟策略師羅家聰 將核突嘢真實寫出來

294 回覆
1069 Like 8 Dislike
唔係個個分析師咁有風骨,你睇吓林一鳴
叫mainland china係因為出面仲有個島要政治正確咪咁叫囉
佢地唔撚敢叫taiwan呀嘛
中性
咪就係, China 同Taiwan 就中性喇
Mainland China 中乜性?
澳門大學做助理教授月領30000叫可恥?
好多國家做助理教授稅後都係咁上下
不如考慮下睇多次篇文?
2004年澳門大學請我,但人工低到一個可恥的地步,Assistant Professor人工3萬蚊。澳門科技大學同一個職位,萬七蚊。你咁平,我仲做?咪出去囉」。

澳門大學做助理教授月領30000叫可恥?
好多國家做助理教授稅後都係咁上下
不如考慮下睇多次篇文?
2004年澳門大學請我,但人工低到一個可恥的地步,Assistant Professor人工3萬蚊。澳門科技大學同一個職位,萬七蚊。你咁平,我仲做?咪出去囉」。

Good read
push
稍為有好少少的職位,都爭崩頭,每次見工,同你爭的不是香港人,對手是新加坡和倫敦的人

好撚中 NMC/大firm好多對手都係坡仔坡妹

最後都唔揀香港學生
記者得最尾果句先串到人地
黃到金
respect
如你同台灣人講大陸,佢哋會話:大咩陸?非洲大陸?
sad but true
政府賣港賣左好耐
好痴線 得閒讀埋天文學
呢個選擇都幾有趣
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞