Peas international(63)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
做人都係理性行頭好啲
應唔應該同喺ig吹要全民勇武嗰啲講 唔好推細蚊仔去送死
你能夠保護好自己,已是為大家守住了一個手足

這句話真的對嗎?有這樣的想法,會被你們當成割蓆的對象吧。也許我真的很自私
佢哋實唔聽你講然後都係拗交
點解唔啱
得罪講句呢啲唔係10幾歲o靚仔嘅責任嚟 你知啦啲細路冇獨立思考㗎嘛 人哋講佢又做

你教人上前,ok,但係都教得好啲。

屌你老母淨係教人點滅煙,做滅煙對係要企幾咁前我諗大家都知,你唔教人幾時要退、幾時執?你老母臭閪,知唔知有幾多個就係咁比狗咬撚咗 告暴動
有陣時連呢啲人都淨係得個講字
呢句係一個較為「心靈雞湯」嘅page同我講嘅一句嘢

以班黃衛兵嘅思維,因為冇救人
我覺得救唔救人都好depends on當時嘅situation
我屌佢老母,我同佢講返 教人都要教得好啲,詳細啲

佢同我講:

你而家推緊人哋去做要冒住坐十年、比人打、甚至做浮屍嘅風險,但係得嗰幾句就算

教撚到你咁撚閪不如唔好教,有幾多個細路睇你地頭,心知肚明
on9
班閪仔亂咁嚟,唉
你老未,做咁大風險嘅嘢 求求其其比個「教學」就算

遲早肯定好多10 o靚歲嘅比狗咬
全民勇武? 勇武為矛和理為盾,冇咗和理非,國際戰線邊個幫你打? 邊個幫你做家長車你?邊個提供資援

你有咁嘅人數,點解唔大三罷?唔雖要啲無謂嘅犧牲、被捕,更何況街頭抗爭武力不對等嘅情況?

所謂全民勇武只係呃鳩班o靚仔嘅嘢。諗深一層,一個黃嘅,手頭上有幾層樓嘅會肯同你搏?
需*
啲人根本都唔團結 啲不合作運動 根本冇人參加 大家都愛返工愛上學 唉
個個都肯罷 仲使不合作活動、中大、poly場仗?
不合作運動最大嘅作用係要畀世界見到 同埋唔係淨係一日兩日 係要一段長嘅時間
全民文宣都未搞得掂,咁多交嗌
仲全民勇武?

以上對話屬個人立場,不同意者請平心而論
全港有大規模人士發起罷工,都已經夠哂畫面啦
希望班細嘅冷靜,諗清楚先
預咗比人話我當義士係condom,但係呢啲唔係10幾歲應有嘅責任

我老母供養緊個流亡咗去台灣嘅手足,佢只係得12歲
有畫面唔代表有人會睇 罷得嗰一日兩日有咩用 你覺得罷工一個月嘅聲音會大啲定係每個月罷一次工嘅聲音大啲 喺國際社會
wtf
講得罷乜罷物,當然點會得一兩日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞