香港民族成形 而家差支國旗

513 回覆
935 Like 72 Dislike
sor 唔認同你講法
家中某件廢中好憎呢支旗
佢: 米字旗睇見就憎
都係佢: (住喺英國殖民地/租界)
作為半個保皇派 我係唔會由得呢啲事發生
甚至想愛爾蘭再併返入嚟大不列顛
申利90後
如果想呢支旗再次喺香港飄揚
就多多支持英國戰線
攬炒巴logo 其實幾好
英國今次有冇出過手幫你 垃圾國家 00後唔知英國佬有幾好
推呢枝
魏碑體靚啲
連儂旗
成個chrome咁...
冇英國出賣香港,今時今日都唔會咁多人被自殺,到今日呢個地步,英國除左間中講兩句之外,乜野實質行動都冇做過
先唔好理今次英國有冇出手,香港如果冇英國既話唔會有今日,依個係事實。
而且香港旗歷史悠久亦見証香港最輝煌既時代,所以最能代表香港,唔關英國事
當然當年英國選擇比香港中國,但係唔好忘記民主回歸派依班人
意境唔錯
柒到呢
其實見到咁嘅情況證明共匪已經成功咗,好多人都覺得香港好似得22年歴史咁,完全無視之前156年英國統治,用返正宗香港旗只係重拾返香港當年嘅風光、自信、成就、公正,用米字旗唔係唔奶英、奶嘅只係用咗百幾年時間建立呢個香港嘅英國,呢樣嘢係事實,相信冇人會反對,即使唔係用返正宗香港旗,我都希望新旗入邊有元素可以reference返英國,以明正史。

香港同英國嘅關係,亦比大家想像中深好多,唔係九七之後就一刀兩斷,一直到今天都係細水長流緊,話英國唔掂嗰啲,可以研究一下,你喺香港生活,九成用到嘅嘢,都係英國留低俾你。我明白美國嗰種霸氣威水比較受連登仔歡迎,但亦都要認清楚英國做過(同埋做緊)嘅嘢。

選一枝旗,可以反映到好多嘢
我根本唔撚係97前出世
英屬香港關我撚事
無英屬香港有撚香港
97後嘅香港咪又係建立係英屬香港之上
果陣榮光出都有講過,但最後冇左回事
其實旗真係好重要好似加泰咁有自己既旗,歌,文化
而且好容易融入生活
香港獨立呀
知唔知咩叫 獨立
補多句,當年形勢又唔同,所謂英國「出賣」香港,is not so much of a 「出賣」,只係順應當年民意同形勢,要記得高登仔十年前都大叫我係中國人啦,其實英國已經幫我地拗咗一個好好嘅package返嚟,連其他親英啲嘅殖民地都冇留返咁多英國嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞