香港民族成形 而家差支國旗

513 回覆
935 Like 72 Dislike
任何論壇人一多 個環境就會變返社會嘅本身
咁自然庸俗化一定係大勢所趨嘅
人哋都係顏色相近 你呢個直頭一模一樣
所以我哋就更加要堅持fing返香港旗
要用優雅對抗庸俗
巴打雙重標準 仲有咩好討論
咩叫雙重標準個顏色真係一模一樣喎

更加何況嘅係 嗰啲國家用埋咁嘅撞色國旗都已經俾人垢病左好耐啦 你仲要再犯咁嘅錯誤

仲有呢款旗嘅意義係咪完全代表到香港呢
呢種嘅設計純粹只係脫胎於呢半年嘅運動
係咪真係代表到香港咁長嘅歷史 又可以承先啟後呢
你最大既問題係
1. 無邏輯
用英治既嘢=崇英
叫香港咪鬼用港英留落嚟既三權分立呀
2. 只識轉移視線
無視澳紐獨立後仍用殖民地時代留落嚟既旗做國旗
3. 扣帽子
用香港旗就幫你套上「崇英撚」
幾個回覆就睇到個思維邏輯咁撚弱,但依然咁勇於跳出嚟獻醜,面皮真係唔係一般厚
似你打稻草人多啲
你從邊度得出個結論係我排斥所有英國嘅嘢
我PhD去英國讀添
我由始至終都係講緊「英國喺反送中事件以黎都係龜縮唔表態,香港獨立根本唔關英國事」
第二,紐奧果種獨立同香港獨立一啲關係都無,完完全全係兩種概念黎
香港回歸咗廿幾年啦,係獨立都唔撚關港英時代事啦
三,根本就係,最終香港獨唔獨立到根本就唔撚關英國事,係咪都要拎支港英旗出黎獻醜
如果英國有心粒香港一早出聲,事實係英國依家自己都俾脫歐搞到焦頭爛額要去奶共
崇英撚遲遲不肯面對
到你而家呢一刻,你都講唔到用香港旗=崇英既必然關係
東拉西扯有鬼意思咩,男人老狗直接答啦,仲PhD
愈簡單愈好

細細個第一樣學識畫嘅就係國旗
香港旗始終係最代表到香港

就算唔用英國旗係香國旗上邊都好

都應該要用返個港徽

真正包含左香港嘅歷史

龍代表中國有獅子代表英國

而嗰段歷史係好定唔好都好

我地都應該要接受嗰段真係我地嘅歷史

因為無依段歷史就唔會成就到未來嘅香港國
就依個 黃黑先代表到我哋
市政局
又係一班風向撚做風
屌你上面講朵花係支那賜
跟住而家又話其實係話支旗
你都戇撚鳩
明明一早都已經係市花
支那騎刧咗隻花
你就割隻花
不如每人清楚列明自己偏好咩顏色同元素次序先啦

我先
黃+黑>>>>藍(令我聯想到藍絲)
獅子山>紫荊>龍/龍珠
見有人話同其他國家撞左色,如果黑色下面再加光復藍,會唔會好啲?
黑色下面加光復藍,點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞