香港民族成形 而家差支國旗

513 回覆
935 Like 72 Dislike
成日攞澳紐國旗都有米字做例子,人哋紐西蘭都唔想要米字所以搞公投換國旗,反而我哋調返轉要米字,想笑死人咩
話要尊重歷史,咁咪用舊旗唔要米字囉,又有寓意又少啲英國色彩
光復香港旗
我都會
喜極而泣
唔要藍
唔要抽氣扇
轉做粒星就perfect
藍天白雲星旗
搵次集會(例如2020.1.1或之後)咁多支旗大家印晒出嚟,
鍾意邊支就聚埋去,
睇吓邊支最多人咪嗰支囉
「洋紫荊首先在1880年左右於香港島薄扶林鋼綫灣為一名巴黎外方傳教會神父發現,並以插技方式移植至薄扶林道一帶的伯大尼修道院。

1965年,洋紫荊正式定為香港市花,以及被繪畫於香港市政局旗上的圖案,寓意香港這個遠東海港,有如該棵於1880年唯一一次於野外發現的洋紫荊一樣唯一和珍貴。」

乜野中國𧶽俾香港

你FF出嚟架?
我兩樣都憎
龍獅、嗰堆動物可以keep
弊撚在人哋大英帝國
連抗議 <<中英聯合聲明>> 名存實亡
都唔撚敢
香港人仲幻想會成為英聯邦一員

人哋22年前
賣完豬仔
都費撚閪事再理你
又如何?
要靠認祖歸宗
(而重點係: 人哋都唔撚想認你)
不撚如自己創造新香港
仲記得讀小學讀常識做工作紙要畫唔同國旗嘅國旗
我認冇咩畫畫天分 如果見到哩個國家果枝我會留空個格唔畫
但個圖案幾靚
其實有米字唔代表啲咩
澳洲新西蘭都有啦
唔通佢哋覺得自己同英國好大關係咩
洋紫荊本來喺唔會繁衍後代嘅植物,點解會有人仲要用
人人對旗幟想表達嘅嘢唔同 每次睇哩啲post都發現有兩個設計嘅重心取向
包括係「象徵香港嘅精神」、「定義香港史為始嘅時態」
好難平衡有共識 一個Forum有共識 但廣大市民未必容易接受同感受
一枝旗有冇一個象徵嘅意義講到尾都係要用行動實踐出嚟 就好似”光復香港 時代革命”果枝或者會有人講係旗幟學未必係一個好嘅設計 但你會第一時間諗起中大果晚係煙火間有人揮動 又或者中環和理lunch啲西裝友同防暴對峙時 有風緩緩吹起枝旗 仲有好多唔同嘅畫面 或者有種共識都創造出來唔係設計出嚟

好唔負責任咁講 鐘意邊枝咪做出嚟用囉 我諗拎一枝出去用過更勝討論
綜合所有設計都算一眼就睇到來自邊股能量
因住俾班大英倫膠咬死你
黑色風扇咪黑色風扇,客觀上呢支係最多人認同
想造一支正式既,等你真係推翻到人先惗啦,抗爭時期跟掌權時期用唔同既係好正常
咁唔通人哋有
我哋又要有?

全世界有無一個地方
好似香港咁?
由半民主殖民地
主權移交畀獨裁政權
然後英國不聞不問

我以為香港已同英國毫無關係
所以既然無關係
米字旗咩原因
要出現喺新國旗上面?
又同香港民族扯上關係?
英殖時期有教過香港人"反抗"、
"一人一票" 同"民族意識"?
上面用黎做軍logo 幾型
一直唔肯面對UK乜柒都無做過呢件事
歸英撚唔肯面對自己當年俾人放棄呢個事實
又講唔出過咗咁耐點解英國都唔履行喺聯合聲明中嘅責任
只係盲目咁講英國幾十年前做過乜乜乜
無視一切現實只講歷史

咁我覺得你不如喺張旗度印個馬嬲,因為你都係猿人進化而黎
證明連登仔呢半年啲審美真係垃圾咗好多
新界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞