召集LIHKG所有單車jj (4)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
已經又成個月無踩

做project趕deadline趕到人都癲
今舖一部DISC 都無,無支援我諗今真無人出

exact7ly. 大賽根本冇人會用,除非佢地肯傾掂d standard
Tom boonen今日踩呢部new roubaix,係rim brake版
但係new roubaix 係disc brake only,
即係話specizlized係特登出部one off嘅rim brake roubaix比Tom boonen

之前班大粒星講到disc 點好點好,去到大賽咪又係用返rim brake,重要係特登出一部one off出嚟

焗你買吹咩,不過講真,唔比賽,唔跟UCI 仲買咩RIM BRAKE

唔買嘅理由:
1. 那有錢,。。。
2. 唔想brake bleed
3. 仲未standardize 個drop out

個drop out 始終係最大問題

軨冇二手市場不了

1,的確幾貴,暫時
2, brake bleed 求其搵間單車舖2百-3百蚊搞掂就踩夠一年都ok
3, drop out 就standard 而家係12mm 前後thru-axle

係我眼中有幾個問題
1 碟盤會淆,係比較易出現既問題
2 d人以為好麻煩,但其實好易搞
3 bleeding brake 要搵岩人整
4 油管同brake system 而家好多款,要買岩先得,說明書講邊種買邊種

我住果到唔係香港,brake bleed要double呢個價錢
同埋mavic出咗個新drop out standard
https://www.bikerumor.com/2016/09/05/first-look-mavic-speed-release-road-thru-axle-system-solves-pro-pelotons-problems/
我覺得呢個新 standard似乎is the future

所以我都係等下先

呢個我覺得唔會係主流,因為佢有一邊係開放式,無左thru-axle 優勢,你話focus 同merida 果隻轉4分一圈就拆到就話姐
已經又成個月無踩

有書讀,有車踩,真好
已經又成個月無踩

有書讀,有車踩,真好

就黎無
已經又成個月無踩

有書讀,有車踩,真好

就黎無

好好珍惜啦
今舖一部DISC 都無,無支援我諗今真無人出

exact7ly. 大賽根本冇人會用,除非佢地肯傾掂d standard
Tom boonen今日踩呢部new roubaix,係rim brake版
但係new roubaix 係disc brake only,
即係話specizlized係特登出部one off嘅rim brake roubaix比Tom boonen

之前班大粒星講到disc 點好點好,去到大賽咪又係用返rim brake,重要係特登出一部one off出嚟

焗你買吹咩,不過講真,唔比賽,唔跟UCI 仲買咩RIM BRAKE

唔買嘅理由:
1. 那有錢,。。。
2. 唔想brake bleed
3. 仲未standardize 個drop out

個drop out 始終係最大問題

軨冇二手市場不了

1,的確幾貴,暫時
2, brake bleed 求其搵間單車舖2百-3百蚊搞掂就踩夠一年都ok
3, drop out 就standard 而家係12mm 前後thru-axle

係我眼中有幾個問題
1 碟盤會淆,係比較易出現既問題
2 d人以為好麻煩,但其實好易搞
3 bleeding brake 要搵岩人整
4 油管同brake system 而家好多款,要買岩先得,說明書講邊種買邊種

我住果到唔係香港,brake bleed要double呢個價錢
同埋mavic出咗個新drop out standard
https://www.bikerumor.com/2016/09/05/first-look-mavic-speed-release-road-thru-axle-system-solves-pro-pelotons-problems/
我覺得呢個新 standard似乎is the future

所以我都係等下先

呢個我覺得唔會係主流,因為佢有一邊係開放式,無左thru-axle 優勢,你話focus 同merida 果隻轉4分一圈就拆到就話姐

原來team sunweb係tour of flenders都有用disc
Ot下,求車友指導下小弟
[集思廣益]公司有位前輩就快離職
唔係睛報
個前輩大大話話都照顧左我二十年,
當中打過鬧過,雖然互惠互利,不過對我尚算唔錯
不過依家俾人迫走,當中有D仆街同事想上位落井下石
對上幾件垃圾上司A膊,好似冇乜人搞歡送
平時D同事三五年走一個冇乜感覺,
依一位前輩特別D,我又唔知做乜好
大家家境唔係大富大貴
請食飯行唔通,前輩有D要戒口,唔煙唔酒
封利是好似好俗
送花送卡送濕鳩水晶紀念座太垃圾
我買左份禮物,鼻屎咁細粒
覺得個價值好似唔夠
rhk300 條片剪好

https://youtu.be/NNNxT8bJllA
唔係睛報
大家家境唔係大富大貴
封利是好似好俗
覺得個價值好似唔夠

幾個佢既徒弟仔/契仔去食飯點解唔得既?
又唔係叫你地食半島
就算你私下一個人請都唔食得你幾多錢啦
唔係睛報
大家家境唔係大富大貴
封利是好似好俗
覺得個價值好似唔夠

幾個佢既徒弟仔/契仔去食飯點解唔得既?
又唔係叫你地食半島
就算你私下一個人請都唔食得你幾多錢啦

冇徒弟啦 俾其他派別迫走哂
Last三妺拉
全部都係衰人廢中黎
好似唔知點咁
想問下Oyama cr 16岩唔岩新手踩
我見到二手有平

其實摺車都唔係差好多位
買一體小輪啦

確實唔係差好多位
但係要睇下你想點樣收埋部單車

新手ok, 要用少口的位就16"14"摺車

唔該晒咁多位
頭先去左單車鋪睇實物
摺黎講cr16都幾大架

你會唔會買條天地柱一野勾撚起算?都係果句,唔好揀摺車

巴打會唔會想踩快先?
以前我都係踩oyama摺仔
踩踩下想快就換咗大車
同埋其實摺仔同大車「呀」位其實差唔遠

要擺車方便就係16寸或以下口既摺車
18~22寸摺車就係方便同速度之間, 兩頭唔到岸
我見到二手有平

其實摺車都唔係差好多位
買一體小輪啦

確實唔係差好多位

唔該晒咁多位
頭先去左單車鋪睇實物
摺黎講cr16都幾大架

巴打會唔會想踩快先?
踩踩下想快就換咗大車

要摺就買小布啦
有架垃圾摺,新屎坑三日香踩完扮整齊摺埋,依家唔摺
rhk300 條片剪好

https://youtu.be/NNNxT8bJllA

一陣返屋企睇
我見到二手有平

其實摺車都唔係差好多位
買一體小輪啦

確實唔係差好多位

唔該晒咁多位
頭先去左單車鋪睇實物
摺黎講cr16都幾大架

巴打會唔會想踩快先?
踩踩下想快就換咗大車

要摺就買小布啦

小布呢d係生活態度
冇錢又想摺應該買豆腐

確實唔係差好多位

唔該晒咁多位
頭先去左單車鋪睇實物
摺黎講cr16都幾大架

巴打會唔會想踩快先?
踩踩下想快就換咗大車

要摺就買小布啦

小布呢d係生活態度
冇錢又想摺應該買豆腐

小布摺完真係好細部
我同老婆各一部
其中一部仲可以放廳做擺設
我見到二手有平

其實摺車都唔係差好多位
買一體小輪啦

確實唔係差好多位

唔該晒咁多位
頭先去左單車鋪睇實物
摺黎講cr16都幾大架

巴打會唔會想踩快先?
踩踩下想快就換咗大車

要摺就買小布啦

小布呢d係生活態度
冇錢又想摺應該買豆腐

Java x系列摺車囉 又可以大改

確實唔係差好多位

唔該晒咁多位
頭先去左單車鋪睇實物
摺黎講cr16都幾大架

巴打會唔會想踩快先?
踩踩下想快就換咗大車

要摺就買小布啦

小布呢d係生活態度
冇錢又想摺應該買豆腐

小布摺完真係好細部
我同老婆各一部

平有Raw 色,貴有titanium 架

巴打會唔會想踩快先?
踩踩下想快就換咗大車

要摺就買小布啦

小布呢d係生活態度
冇錢又想摺應該買豆腐

小布摺完真係好細部
我同老婆各一部

我覺得除左小布同cm 之外
其他摺車摺多兩次你就唔想再開開合合

巴打會唔會想踩快先?
踩踩下想快就換咗大車

要摺就買小布啦

小布呢d係生活態度
冇錢又想摺應該買豆腐

小布摺完真係好細部
我同老婆各一部

我覺得除左小布同cm 之外
其他摺車摺多兩次你就唔想再開開合合

依個真
今日揸車上山滑雪,見到大把RB上山
搞到我都好想出車
搞到我都好想出車

我想滑雪多啲囉
搞到我都好想出車

我想滑雪多啲囉

裝部DH係車度帶上山
踩返落黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞