[鐵膠獨遊][長氣多字]快閃關東兩日兩夜想睇紅葉但無乜紅葉之行

187 回覆
13 Like 2 Dislike
第一時間無哂喇一定
上次搭嗰班車 熱海~新宿一段第一排位一早俾人劃咗
前面伊豆急同伊東線一段無人要
結果我等到當日先劃都劃到
我覺得而家同早兩年唔同咗, 嗰時去得密+單身一定比人開hip
今年去幾次個關員見我本passport痴滿日本入境紙竟然問都唔問就放行
要跟學校假期放,秋天無得拎大假
我就唔夠年假,唯有睇吓快運嗰啲幾時有平機票,嚟個weekend快閃

btw你入境日本咁密,入境嗰陣有冇俾人問
無喎,都係去咗15次姐
我覺得而家同早兩年唔同咗, 嗰時去得密+單身一定比人開gip
今年去幾次個關員見我本passport痴滿日本入境紙竟然問都唔問就放行
試過要開喼除鞋,今年去基本上望一望本passport就放你走
係越後湯澤落車,然後就........
CONT.

落雪呀!

行咗兩分鐘就到今晚間溫泉旅館

間房分開兩邊,兩張床+TATAMI大廳

最貴係呢個私人浸浴呀,溫泉水源源不絕出,唔錯

有埋冰水熱水、茶具、咖啡機提供,正

對住越後湯澤駅同後面嘅山,景色唔錯
我反而試過去南非果次,個關員問我點解去咁多次日本,又問我去做咩等等,可能懷疑我係間諜
日本我去過十幾次左右,要check行李就只試過2次,但2次都好得意,1次就睇喼冇睇背囊,另1次就相反,睇背囊冇睇gip
好睇機場,KIX同NRT各兩次都無事
唯一一次NGO就俾人查,仲要背囊同gip都睇哂
我都預左東京--伊東冇位坐車頭,預左俾錢坐到下田為止
間旅館咩館,好正

淨係識川端康成間高半
伊東搭返回頭唔算難劃 車頭四個位我上年星都劃到
一晚幾銀?
Thank you
上行green變左車尾?

bingo
試過去NGO要開喼、YGJ直頭要開哂所有嘢+除鞋查
越後之御宿Inamoto,一晚31000YEN
推一推文
米子近美軍基地好似係特別嚴
都係逆坐
後面展望都唔錯嘅
係溫泉酒店hea咗陣出去行下

越後湯澤附近都係旅館、餐廳為多,無計鬼叫呢度係滑雪場、溫泉酒店嘅中轉站

行到附近嘅瀧澤公國,四圍都係雪,老母玩得好開心,畢竟佢人生第一次見到落雪,佢開心我都好滿足喇

湯澤高原纜車,好似係世界最大嘅纜車?

之後行返越後湯澤駅食飯,是但入一間嘢算,三文魚飯唔錯

夜晚六點幾,天已經黑哂
CONT.

食完飯老母返酒店浸溫泉,我就自己去遊車河,課金去直江津

去到0號月台附近,呢舊嘢上次夏天嚟乜都無,原來係手湯,唔錯

北越急行HK100形電車,擁有非常快嘅加速度(3.0km/h/s,因為唔想阻到特急はくたか),但極速得110KM/H

駕駛室

車內,同一般近郊型列車差唔多,同埋無廁所的

好似hea咗d喎.......................

接近個半鐘到咗直江津駅

ET127系電車,同JR東日本E127系電車一樣的,係E129系電車開始投入新潟地區服務之際,JR東日本順便低價讓咗10抽E127系畀接管咗信越本線同北陸本線一部份嘅越後心跳鐵道

另一抽ET127系電車

又返到越後湯澤,另一抽HK100形電車

返到酒店,見到有抽E7係度泊過夜

加送最愛嘅雲呢拿可樂,咁又完一晚
DAY4

朝早起身浸多兩轉溫泉就放底D行李行多程,今日嘅瀧澤公園嘅雪溶咗D

又坐新幹線,今次終於坐到上越色嘅E7系

都幾多人,同埋最怕見到香港嘅家庭,大人有大人高談闊論,細路有細路係度嘈之巴閉無王管,屌你老味
同埋夠膽死將個3X吋大喼放上頭頂行李架,夠力搬都咪撚咁玩喇大佬,半個喼突咗出嚟真係好危險

去完酒店CHECKIN就去開餐,天下一品嘅拉麵一定要食,但老母覺得太重口味頂唔順

然後去咗台場睇下隻高達

貢茶都咁多人飲..........................

台場摩天輪

因為想試新嘢,所以就坐臨海線

就係試TOKYO MONORAIL,有D咁奇怪嘅位........
同埋入閘要用對講機+係鏡頭前SHOW PASS先入得

老母返咗酒店瞓,見時間尚早就去遊車河,今次係651系特急スワローあかぎ

幾好坐,又靜,係焗咗D

之後坐高崎線普通車GREEN CAR返上野

終電前嘅上野駅,咁又完一日
LAST DAY

食完早餐出發去機場,用PASS無理由唔坐NEX嘅

返到成田T2買完手信就去CHECKIN,都好多人

CREMIA雪糕,正!

畀埋張坐緊急出口位嘅須知我地(返香港嗰程劃咗緊急出口位)

今次坐嘅A350-900,2年機齡嘅B-18910

上到機經過PEY,諗住唔關我地事,點知老母話個位係度,我望一望又真係喎,原來華航會將PEY當Y位咁賣,真係驚喜

PEY係2-3-2配置

有LEG REST,非常好

頭枕同Y位差唔多

LEGROOM比Y位多D

有埋笠頭式降噪耳筒

因為我個位個MON唔知點解touch唔到,remote就好重要

重有放唔知乜嘢嘅位

飛機餐唔錯喇

同埋機內WIFI算快,上到連登回POST+開FR24 track自己班機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞