[鐵膠獨遊][長氣多字]快閃關東兩日兩夜想睇紅葉但無乜紅葉之行

187 回覆
13 Like 2 Dislike
同新款特急嘅普通車一樣
最垃圾係185系
搭過曬東日本所有特急Green, 排名係
E653>251>651 (得呢3款係2+1)
>E259>E353>E257/E751>E657 (叫做舒服過普通車小小)
>255>185 (除咗個腳同普通車冇乜分別)
係咪東日本最垃圾既特急green?
最垃圾係185系
搭過曬東日本所有特急Green, 排名係
E653>251>651 (得呢3款係2+1)
>E259>E353>E257/E751>E657 (叫做舒服過普通車小小)
>255>185 (除咗個腳踏同普通車冇乜分別)

185系就算喇,國鐵年代產物唔能夠要求太高

但你話651系GREEN係咪咁好又唔太認同
開始255系之旅,好鍾意佢隻車內放送音樂「ビューチャイム」

日落了

個幾鐘到咗千葉

行過d就係千葉MONORAIL地頭

上車了,亦係健力士世界紀錄最長嘅懸掛式單軌電車

望返落去,無湘南MONORAIL咁恐怖

好快到咗總站千葉港駅

呢度亦係同JR京葉線交匯嘅地方

然後去南船橋,為嘅都係去POKEMON CENTER姐
係LaLaport TOKYO-BAY行咗陣又出發

坐武藏野線列車一個站去到西船橋

然後再搭中央總武緩行線列車一個站去船橋,好多個船橋駅

然後又中伏,原來MOBILE SUICA係唔用得嚟買普通列車GREEN券,結果乖乖畀貴D

最後去到錦系町再轉中央總武緩行線返酒店瞓
而最後一日無乜做,因為早機返香港

五點幾起身出發,淺草橋駅個設計都幾靚

當時重準備緊,而家已經開始直通運行了

香港航空櫃位係第一客運大樓,痴住SKY TEAM

上機,都係壽衣櫈A332,B-LNI,9年機齡

反而份飛機餐唔錯,而家重有無?

返到嚟同T2影張遺照,然後飛的返去瞓,嗰晚重要返通宵

會繼續寫下剛剛過咗去聖誕同老母第一次日本嘅行程,都有dd鐵膠嘢睇嘅
去成田航空科學館可以係成田站搭巴士,唔一定要係T2

另外你冇睇埋室外既747機頭

無睇到,漏咗
坐NEX去到成田T2方便過去成田駅嘅......用PASS的話
但你返轉頭都係巴士去T2再搭返成田轉車
我係佐倉轉車
mobile suica買唔到green卷? 要用插卡版嗎 係指月台上定售票機
係喎,太多圖睇漏眼

(平時你出得好慢架嘛)
月台嗰部Green卷機
趁得閒出哂佢嘛
咁大獲 即係要平得返綠窗買?
同場加映聖誕假期帶住老母去日本
DAY1

話說暑假去完四國之後,老媽子問咗我一句「呀仔你去咗咁多次日本,幾時捨得帶我去?」,促成咗今次旅程,不過都係嘅,趁佢身體健康行得走得,要帶佢去一次,加上佢話想睇雪(佢未見過落雪),結果都係去關東喇

經過暑假去四國之後,對華航好感大增,所以都係揀華航,轉機好過坐LCC屈住幾粒鐘(無計同期嘅FSC做緊過五千一個人,華航三千五喎)

第一程HKG-TPE坐低清A333,B-18353,不過竟然有機外CAM

一粒鐘多D嘅航班都有熱餐,水準算係咁,舊椰汁奶凍幾好食

之後係TPE等兩粒鐘先上機,候機室有呢D櫈,唔錯

之後上機,坐返同一部低清A333,但多咗枕頭同被,飛機餐唔錯,係舊芭樂好酸

因為未買PASS+成田機場客戶中心勁多人排隊,決定出返市區先買,加上酒店係上野,唔駛考慮一定係要坐SKYLINER,神速係售票機買乘車券+落到月台即刻買特急券,最後一分鐘上到車,LUCKY

呢兩晚住嘅SUPER HOTEL上野入谷口,離上野駅算近,同埋用密碼開門,唔錯,之後行多陣街食個松屋就返酒店瞓
DAY2

第二朝起身,酒店有免費早餐,唔錯喇,有粟米湯機一流

之後去小田急新宿駅,先見到30000形「EXE」,不過今次唔係坐佢

主角出場,70000形「GSE」,出發前一日先係E-ROMANCECAR系統訂飛

雖然訂唔到最前大銀幕位,但訂到第一卡算係咁

個位唔錯,都係要側邊拉張枱仔出嚟

連埋佢車內WIFI可以睇前/後車CAM,NICE
CONT.
繼續70000形,自己都係第一次坐

後排兩邊都有行李架

唔知用嚟做乜嘅物體

之後同我老母調位,走廊位好似重好FEEL

一個鐘到小田原

又嚟小田原城,近近地又靚仔嘅城好似呢度最好(老母第一次嚟日本,乜都畀佢見識下喇)

可惜天陰,暑假嚟嗰陣好天靚D

之後開餐,是但入咗間嘢食,刺身定食+刺身飯,唔錯
華航個奶涷真係好好食可惜得去程有
CONT.
食完嘢又準備出發

今次坐特急踊り子,反正自由席實有位,而車到個陣車掌叫我地去附屬編成嗰邊,因為多空位D

駕駛室

可惜聽唔到爆音

半個鐘多D到橫濱

嚟橫濱都係為咗佢

行咗陣就回程,今次坐京急線,都幾爽下,有JR西新快速嘅感覺
唔開新POST?
不了,反正唔會太長
我都成日俾老母話去日本多又唔帶佢去
同埋樓主我琴日都去左日光,個邊落完雪嚟上到中泉寺湖d景都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞