[鐵膠獨遊][長氣多字]快閃關東兩日兩夜想睇紅葉但無乜紅葉之行

187 回覆
13 Like 2 Dislike

上到機先知係PEY
華航萬歲
巴打搭到有status?
唔係喇,華航將PEY當Y位賣姐
點解會寫住reserve seat?有得自己簡位咩
有Status/子艙位高都可以劃先,否則就要睇地勤派唔派俾你
我都係online checkin嗰陣見到有得劃前d先劃
證明樓主有status/有米
無status呀
完咗快閃之後先講聖誕關東行
DAY2

一早起身都係返東京駅,又去總武線地下月台,用JR PASS就當然搭NEX喇

去到成田空港第二客運大樓出面轉巴士,都頗為疏車

今次嚟成田機場後勤區入面嘅航空科學博物館

首先行嘅係戶外展區,Aero Commander 680,1950年代美製小型飛機,主要用嚟做測量同影航空照片

駕駛室要300YEN先入到去,算吧

Learjet 25型,係呢度唯一嘅噴射客機展品

Cessna 195型「朝風號」,1950~60年代朝日新聞社採訪用嘅飛機

YS-11,日本戰後第一款自行製造嘅螺旋槳民航機

YS-11嘅駕駛室同客艙
CONT.

睇到咁上下就入去室內展館,盛惠700yen
btw室外展區係唔駛收錢的

中間有隻1:8嘅波音747-400嘅模型

重有早期747系列用嘅PW JT9D引擎

重有747嘅橫切面展示

747頭等艙展示,可以任坐唔嬲,重可以變做張床,一流

商務艙,又真係比下去嘅

當然有經濟艙喇
CONT.

重有747嘅模擬器,要入場拎整理卷

零式戰鬥機嘅駕駛艙

隔離展廳介紹成田機場

上多層,有控制塔嘅PANEL

呢度亦係影飛機嘅好地方,好多人都拎長炮單反影飛機,我部RX-10 III即時被比下去

ANA嘅787+海龜A380

NCA嘅747-8F

JAL嘅737-800

瑞士航空嘅A340-300

附近有舊咁嘅嘢,乜料
CONT.

重有個DC-8嘅飛行體驗,100YEN一次,無試到

有部N年前嘅街機係飛行模擬

行完博物館就返空港第二客運大樓,好多人吹奏嘅SKYLINER AE形電車

之後坐總武線快速列車出返去,馬沙都要黑髮

堀之内信號場,係度停咗陣待避,而京成電鐵係前面亦有根古屋信號場做待避(JR東同京成嘅成田空港線都係單線,JR係窄軌、京成係標準軌)

去到佐倉要轉車,總武本線往銚子嘅普通列車,209系電車,而成田線同樣有車去銚子,邊架開先就上邊架吧

個幾鐘到銚子,銚子電鐵月台就係前面
LM
CONT.

3000形電車,前身係伊予電鐵700系,再前身係京王5000形,食三手飯呢

由於我係JR線月台直接行過去上車,所以要係車入面買飛

關東地區最東車站--海鹿島駅,而每個站都有愛稱,呢個就.....都幾長

幾個字就到犬吠駅,愛稱係OTS(One Two Smile)犬吠埼溫泉
CONT.
落咗車,繼續搵路

見到太平洋,景觀唔錯

收咗皮的水族館,但聽聞最近又有人接手準備開返

遠處聽到直昇機聲,原來係海上保安廳嘅EC225超級美洲獅直昇機,重有人係上面揮手,地上亦有好多人對佢揮手
樓主有冇買銚子電鐵本業 煎餅
cont.

原來今日係燈塔特別開放日,可以唔駛錢入去參觀,平時要200YEN的

而犬吠埼燈塔係日本第二高嘅燈塔,1874年投入服務,到而家都重用緊,亦係有形文化財之一

要行咁嘅樓梯上去,上落大家讓路吧

而家重用緊的燈塔透鏡

望住太平洋,一樂也,雖然好大風
CONT.

落返燈塔之後就去隔離嘅展示館,有以前用嘅透鏡,幾似水晶櫃幾靚

之後行返去犬吠駅,係售票處買飛,張硬飛唔錯

犬吠駅月台,都幾多人

返去都係坐同一抽車,原來有D咁嘅裝飾

返去JR線月台

當然點都要試下銚子電鐵嘅本業--煎餅,佢有三隻味,我揀咗濃醬油味,鹹到痴咗線,而煎餅事業佔咗銚子電鐵超過一半收入,某程度將銚子電鐵帶離廢線嘅危機
有人買過做手信,唔錯
CONT.

髮毛黑生駅,係咪去完就有黑髮?

銚子駅,總武本線嘅終點駅,而成田線嘅列車亦會直通呢度

而駅舍入面有部鋼琴,係當地出身嘅音樂家送畀銚子駅,剛好有人彈緊琴,幾好聽;而新駅舍係2018年先啟用的

月台上大大個醬油桶

準備上車,今次係總武本線特急しおさい,用嘅係255系電車,
佢亦係JR東日本第一款用VVVF變頻器嘅特急型列車,當然經過咗廿幾年後都更新過D機件(由GTO轉咗做IGBT/移除抽氣扇同自動售賣機)

部份車廂連接空間有行李架

GREEN CAR,都幾唔似GREEN CAR

普通車廂,同281系一樣得側邊拉張枱仔出嚟
GREEN又係2+2
係咪東日本最垃圾既特急green?
巴打用咩機影相
有iphone 11有sony rx10 iii
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞