[鐵膠獨遊][長氣多字]快閃關東兩日兩夜想睇紅葉但無乜紅葉之行

187 回覆
13 Like 2 Dislike
又係我,又嚟鐵膠獨遊記
今次星期六淩晨機去,星期一朝早機返,接住夜晚返通宵更,燃燒生命嘅玩法

如果有興趣望返之前嗰d......可以係上次篇關東四國頭post搵link
https://lihkg.com/thread/1516577/page/1

DAY1:淩晨機到NRT+日光睇風景+步行第一伊呂坡落山+初試翻新後嘅253系
DAY2:成田航空科學博物館+犬吠埼燈塔+初試千葉MONORAIL
非常目標為本嘅行程,而去日光伊呂坡係我細個睇完頭文字D third stage之後嘅夢想

今次坐就執笠嘅香港航空,連10kg行李,張機票千三蚊多d,好坐過UO嘅

去中場上機,無乜感覺

上機,B-LNP,接近7年機齡嘅A330-300,點少得壽衣櫈;而LEGROOM係唔錯嘅,起碼闊落過LCC個D,而去嗰陣HX重未畀被cut機內娛樂系統,不過都係瞓覺好過喇

傳說中嘅小餐盒,起碼個盒都叫靚靚地

早到咗接近半個鐘,即刻衝去綠色窗口買pass,前面已經有成堆人等緊換pass,之後有職員出嚟問邊個係買飛嘅可以排第二條隊,而佢見我係買pass就叫我排第二條隊,唔駛同換pass嘅人一齊等

今次用Tokyo Wide Pass,3日任坐範圍內嘅新幹線+在來線列車嘅指定席(但唔坐得はやぶさ/こまち,不過都係嘅,最多咪畀你坐到大宮),而佢亦係唯一可以唔駛補錢坐富士急行線嘅pass;同埋張pass只係日本國內發售,留意返
冇時間啦25號截止,極度要人幫手!
https://lih.kg/1782422
飛膠巴
等到了
CONT.

用得JR PASS就當然坐NEX......

凍凍地,點少得暖暖粟米湯

個位都係咁,少少特別嘅係班車會停四街道同千葉,似部份はるか想做埋返工客?

車上新聞有報導周同學嘅悼念集會,RIP

去到東京極速行去東北新幹線月台轉車,E2系やまびこ

黑毛和牛三味便當,NICE

話咁快就到咗宇都宮
CONT.

過返在來線月台,有湘南色嘅205系

宇都宮市嘅LRT預定2022年通車,希望唔會好似澳門嗰條咁搞十幾年

五番線,特別為日光線而裝修過,多遊客嘛,行日光線嘅205系亦有唔同嘅塗裝

九個字左右到日光駅
留名
CONT.

一出JR站就搭巴士,要去伊呂坡就要搭去中禪寺湖/溫泉嘅巴士,
而其實伊呂坡山道分開兩條,單程落山嘅第一伊呂坡(姐係頭文字D入面須藤京一嘅主場)同單程上山嘅第二伊呂坡
而呢個巴士站就係頭D入面須藤京一隊車隊聚腳嘅明智平纜車站

望出去就係男體山,曾經大規模整治過

可惜葉唔夠紅,有點遺憾,但我一定會再嚟

東武日光鋼索鐵道線嘅遺跡,由山下嘅馬返連接明智平,但因為國道120號(姐係兩條伊呂坡山路)嘅通車,加上當時日本社會越黎越多人有汽車,所以客量急降,去到1970年廢止(當時東武日光駅亦有路面電車去到馬返,方便乘客轉鋼索鐵道去明智平,係1968年廢止)

睇完就等巴士去中禪寺湖,唔錯

華嚴瀑布,日本三大瀑布之一

真係紅葉呀

去到呢個油站,如果有玩街機頭D應該會有印象,無錯呢度就係伊呂坡落山嘅起點,而我將會將會用腳行哂全段第二伊呂坡,達成人生其中一個目標吧
嚴格黎講台北都可以買到TOKYO Wide Pass
3日pass 係咪有得揀邊日用
定係即刻話要即刻用
有得揀,不過你要講明
買pass要填想幾時開pass,亦可以劃定位
又有鐵膠遊記睇
快啲出文啦
11月中去過 D葉已經枯左67成變枯黃色多
剩低最多葉係中禪寺湖入奧日光果條路

紅葉見傾係10月中至尾
希望將來有機會較岩時間去
原來可以行馬路邊落山 到時都試下先
今次搭巴士

除左睇紅葉 世界遺產堆神社寺廟都值得去
主要係德川家既廟同墓 幾宏偉
但地方比想像中大 上落斜多
預2個鐘行 預少左睇唔灑
逃大巴
去兩日
巴打我都係今年去日光, 見你啲相係咪11月中? 行落山呢個真係冇諗過, 如果得嘅話我都想下次咁落山, 因為搭車沿途風景好靚, 等你繼續~
我試過即日來回添
係呀11月中去,枯咗好多了

絕對唔建議步行落去
CONT.
開始之前強烈建議唔好學我咁行落山

因為嗰段路係來往中禪寺溫泉同日光市街嘅必經之路,交通好繁忙,特別係好多長身旅遊巴,加上路好窄+好近山崖,佢地要偷盡位先轉到彎,基本上無乜位避到車,D車係你身邊好貼咁經過其實係極度危險

真係絕對唔好學我咁痴撚線,我唔想累人客死異鄉

好喇開始了

因為keep住落斜+大量手臂彎,所以Engine brake係必須

同街機頭文字D唔同,第二伊呂坡係無得逆走的

路邊有大量枯葉,係頭D third stage拓海贏到小柏海嘅關鍵

第一隻彎

鋪到靚靚的路
由日光上山坐巴士都好刺激
cont.

基本上d車都係排住隊咁行,得電單車可以超車

頭D街機第3代第一個checkpoint之後個隻急彎,辛苦哂每日行經呢度嘅巴士司機

基本上條路清一色咁嘅彎

well......呢度直落山崖

而伊呂坡山路每個彎位都以假名順序命名
第二伊呂坡(上山個條)相對地少d急彎,無咁刺激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞