(你問我答)投考消防隊長問題

680 回覆
34 Like 40 Dislike
師兄知唔知今年最近嗰期開班係幾時?
缺人情況有幾嚴重?一個人要做三個人工作?
今年既話應該黎緊四月中
欠過百個officer
應該開始返
師兄,請問以目前缺人情況,隊長招募嘅整個過程係幾耐?
冇肺炎前,因體能到fib預3個月
Ielts 得5.5 - 6 (以前考過兩次) 可以點練面試

中文有dse 5 英文建唔建議考返ielts 先去報消防
練好d英文先
得5.5我諗你連用英文表達都有問題
連過impromptu talk同group in 都成問題
呢幾年都有少少進步既見上面巴打有講英文有6都夠用 我英文係唔係幾表達到
6唔6其實無意思
6.5又得唔得?5.5又得唔得?
有冇能力用到英文表達其實自己知
窒窒下 或者辭不達意 其實再練下好d
考試環境 緊張會令你更表現差
我問問題要俾大家知我程度姐

都多謝巴打你答我
有冇tips練俯後撐?做極都係得20 21下
同埋想問下點prep written
體能真係無藉口
操得多就會進步
再唔係你可以上官網
佢有份manual 教你點操
或者上官方youtube
之前都有幾條片教你點操
12月final in part2 到依家都冇消息係咪收左皮?
likely, call and ask
可以加個tg?
有d時間上嘅問題想問你
thx!
之前考過海關嘅領導才能測試,過咗,想問消防嗰個係咪難好多
咁點樣可以識到消防絲打亂入
多謝王sir 提供有價值既投考資訊
岩岩考完PI
不過Impromptu talk太緊張個組織有D混亂,之後group in 知道自己最後機會全力挽回,係我人生中講英文最流暢既一次。不過依家都係有D擔心fail.

PS: HKU grad, CRE CHI ENG lv2, basic law 100
師兄我黎緊星期二考即興演講
想問拎到題目之後有冇準備時間
定直接開始講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞