(你問我答)投考消防隊長問題

679 回覆
32 Like 40 Dislike
Shit
有啲睇到有啲睇唔到
想問下過冷河既意思係一定要隔一段時間先可以再報考?
點解要過冷河?
係咪一定要過

過冷河唔准你不停考
肥果日起計180日
想問下 in service 考會點難法?
Board 會特別針對消防員?同埋多吾多in service 考返上去?
Impromptu talk無變?
2mins 諗 講2mins?
黎緊考我怕又變左
可唔可以講吓Pi流程?
impromptu talk自介 自身問題次序係點?
同埋impromptu talk題目 會唔會多數關消防事 聽過人見到隻字唔識好驚
純粹會問多你幾句

其實長期班班都有幾個係in service
應該冇變
PI impromptu talk 比個字你就講 冇自介

全部字都唔關消防事

個字多數都好易 比少少真實例子你睇下

money
power
car
penalty
cost
renewable
water
benefit
boarder
conflict

正常應該全部都識掛

如果個字唔識都唔緊要 我覺得講明自己唔識 但我諗到應該同咩有關,之後直吹

如果你講英文聽得明,有文有路,我覺得你真係唔識隻字都有機會過,但只係個人意見
個人覺得

淺淺定 慢慢講

最重要 聽得明 清楚有內容

但內容係咩唔重要,我見有考生好執著個內容,覺得要innovative 有啟發性 有意義

個人覺得洗鬼咩

water 既話 咪是但話 全地球70%都係水

水提供條件比生命,我地生存唔可以冇水,但我地對water pollution 唔夠重視,應該點點點,政府可以做咩,我地可以做咩,加兩句水係H2O都仲得,根本講咩都得

就咁講宜家買可樂平過買水係好有問題!又可以講兩分鐘,輕鬆搞掂啦
啖啖定
矮撚得167唔知報唔報好
同埋想問攞斧頭個位大概幾高幾入到
冇量過

167應該ok 穿高d既鞋
推直定係度是可以
1. 師兄想問依加過冷河個制度係咪重有
2.另外考隊長初步面試個短講、小組討論、最後面試個領導才能測試同最後面試第二部分係咪全部都用英文
pi係唔係會有2分鐘英文自介?
除左impromptu talk仲會唔會有其它問題?
1. yes
2. yes, except leadership and half of fib

唔會
Building surveyor出身對bo同消防例都比一般人清楚有冇著數?
消防署九龍灣果邊批則果班係咪好難入?
無,因為除左fib,根本唔會睇你背景
Leadership 有冇咩tips
我衰跑樓梯啊陰功 一次仆街一次超時 之後個d都唔知會唔會fail 好驚
老老實實 好少何見人衰

你啖定跑上去 兩級兩級上應該做到

之後既野都應該係輕鬆
上面有講過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞