【整合證據】灣仔如意冰室外出現『偽黃』、『人血饅頭』、『藍到發黑』的字句

145 回覆
123 Like 6 Dislike
Fact Check係好緊要。要一個人每一樣野由零開始做起係唔可能。但大家只要做多少少,每人提供自己見過的證據。咁大家只要睇一個post就可以自己判斷,仲做埋fact check。
置頂
done
原來真黃
幫襯過一次 佢有個餐叫「攬炒」, 引人叫但買最貴
黃定藍 大定明啦
歸邊咪幾好
黃色經濟圈係要做大佢
如果做埋無限期學生餐我就信
又派飯又連儂牆
就算扮都做得多過唔少so-called黃店
我覺得可以接受
黃色經濟圈要越做越大
就要開放個pool侵埋佢地玩
吸引多啲藍變黃
歸順咗朝廷,自然可以免佢一死
(獨媒特約報導)灣仔軒尼詩道如意冰室早前被指「藍扮黃」,有人在店外地面噴上「藍店」字樣,提醒民眾謹慎消費。冰室員工表示,對惡意中傷感到無奈,認為一直澄清亦無意思,大家明白就可以。

冰室女員工阿Dee表示,自6月起不斷有人在網上攻擊餐廳立場,事緣6月初有一名來自內地的員工在店內指罵示威者,其後被人放上網,「藍店」的稱號由此而來。雖該名員工於7月已離職,但自此以後,不斷有人指責冰室是藍店、「扮黃」,今日遊行亦有人到店外搗亂,並質疑店鋪立場,又在店外的連儂牆範圍貼上「偽黃」字眼。

阿Dee對指控表示無奈:「澄清有乜用呀?最後都係會抹黑。啲人自己知道就得。」她又指在這場運動中,自己作為香港人只是做份內事,餐廳在之前的遊行都一直有派水,在中大衝突亦有驅車送飯盒支援校內學生,如果有人因誤信該店為「藍店」而「裝修」,阿Dee坦言:「冇辦法,都控制唔到」。

她指網上有不少荒誕傳言,有人更稱店內某名女員工的伴侶為警察,但阿Dee表示自己是店內唯一的女員工,自己連男朋友都沒有。

阿Dee稱店內員工多為大學生,很明白他們的立場,有熟客也在店舖今日被滋擾時代為出頭。記者所見,有食客晚上步出冰室時,亦對阿Dee說「加油」。

https://www.inmediahk.net/node/1069211

https://www.facebook.com/279926822076021/posts/2625370460864967?d=n&sfns=mo
間舖貼到咁, 我覺得值得由藍變綠
大公做source
如意冰室 藍到發黑
反送中 但都反勇武抗爭 算唔算黃? 純討論 呢啲社會運動點都影響生計 好多老細綠
就算係扮黃扮到咁,都抵幫襯啦
推呢個
太公報 好9

咁好應該幫呢間嘢好好澄清返啦,捉鬼心態無論去到前線又好經濟圈都好,但永遠會誤傷自己人
樓主set pin
佢真藍定真黃都好,食唔食自己考慮
但佢肯整塊牆比大家痴野
大家就好好利用下
問下佢比唔比大家痴同更新文宣
變相令灣仔多一塊合法唔會被清既連儂牆
呢啲機會要好好珍惜,大大力更新幅牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞