★J慧中時間又到了!(99)

1001 回覆
4 Like 10 Dislike
老貓自己懶就懶啦

幾廿歲人買部ps都冇錢
老貓點睇大波驊返支境睇醫生?
老貓今日好嬲,對4獸剿貓幫嘅指控冇法狡辯,大家比佢唞唞氣
學生哥都多錢過佢
剩係頭先個食草都激死佢
可能未夠100就rip
我哋其實唔歧視新移民,只要佢有香港精神、香港價值觀、no lazy,我哋當佢香港人,但有啲支鬼嚟咗香港幾十年唔改,停留喺支鬼食大鑊飯思維,到處妖言惑眾,4獸&剿貓義士不得不出手對付
100期想請老貓食飯
Want go where?
我都咁諗,唔知老貓想去邊?香港佢話danger
Can go tw
請佢Trip
Me can資助埋輪椅
佢話冇passport,只能去澳門
老貓點睇支共叫嗰啲雙重國籍愛國支鬼註銷外國護照?

尷尬了 雖高調愛國網警仍催明星大腕護照選邊站

手拿外國護照但高喊愛國的一應大明星可能遇麻煩。據中國某官方網警帳號5日在短視頻平台上傳一則有關雙重國籍的“宣導教育短片”,片中點名批評藝人劉亦菲、吳亦凡、李連傑,併科普呼籲道:“中國不承認雙國籍!”並稱對於違反規定沒註銷護照的,大使館將註銷他們的證件,“嚴重者拒絕入境”。

據世界日報今天報道說,網警批劉亦菲、吳亦凡、李連傑雙國籍:不註銷就拒入境

世界日報綜合媒體消息,劉亦菲拿的是美國國籍,吳亦凡是加拿大國籍,而紅遍海內外的武打巨星李連傑則是新加坡國籍。

該報道稱,網警呼籲:“堅持一人一國籍,不允許任何中國公民有雙重國籍!同時也不強制或違背本人意願選擇國籍。”網警的話說得十分明白,你可以選擇任何國家的國籍,我們不強求,但是你既然選擇其他國籍,就不允許再保留中國國籍和護照了。據該報道,該網警特意強調中國不承認雙國籍,放棄中國國籍就不允許使用中國護照。網友們在網上看到網警的發布,紛紛在下面留言表示支持“做得好”、“全世界最難入的國籍,中國國籍。想入想出的,都想好了。”

報道說,事實上,娛樂圈還有很多人都是外國國籍,比如張鐵林是英國國籍,金城武是日本國籍,王力宏是美國國籍等。

The video could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
但是也有很多人和這些明星相反,比如成龍就是中國國籍。不僅如此,成龍還表示,一開始為了躲避狗仔,讓兒子入了美國國籍,後來他強迫兒子改成中國國籍,但在轉為中國國籍的過程中,發現很難,為此費了很多工夫。成龍還表示,中國國籍其實是最難入的,因為中國是非移民國家。

據該報道說,還有甄子丹,從小在美國長大,原本是美國國籍,但是他堅信自己是中國人,將自己的國籍也改成了中國。

http://www.rfi.fr/tw/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/20191206-%E5%B0%B7%E5%B0%AC%E4%BA%86-%E9%9B%96%E9%AB%98%E8%AA%BF%E6%84%9B%E5%9C%8B%E7%B6%B2%E8%AD%A6%E4%BB%8D%E5%82%AC%E6%98%8E%E6%98%9F%E5%A4%A7%E8%85%95%E8%AD%B7%E7%85%A7%E9%81%B8%E9%82%8A%E7%AB%99

//老貓好幸福,有最難拎嘅護照
支共logic真係好撚好笑,難入同有冇人想入係兩件事,咁北韓最難入㖭,正如屎難食,但唔係個個人鍾意食屎㗎嘛

世界上真係有兩種logic,支鬼logic同logic
老貓rip
甄子丹真係做葉問做到上腦
咁都佩服佢表裡一樣,美籍都唔要,不過佢應該係香港身份證同特衰護照

譚伯呢啲,1989年後表示唔需要英國施捨,唔會去英國,唔拎BC, 表示回歸後用支鬼護照,結果最近被人影到佢唔係用特衰護照、唔係支鬼護照,用BNO

呢啲人咪正閪人囉,口講一套做就另一套
不過殷子丹雖然放棄美籍,或者係稅務問題,另外唔排除佢有其他護照,例如瓦里瓦圖護照咁,香港可以係永久居民兼持有他國護照,只要三年內有喺香港就得,超過三年冇喺香港嘅持有外國護照,就要同入境署解釋,否則有機會取消香港永久居留
呢啲垃圾報紙,完全唔係為賺錢,講市場,只係支共港共做宣傳
支共開始迫啲支鬼明星歸邊,放棄其他國籍或賺支鬼錢,估計係為咗未來充公佢哋嘅資產,冇外國護照即係唔係外國人,支那籍,點玩都得
港共好快充公老貓嘅資產,iPad 、iPhone 、糥米卷and 1478股票,佢係支鬼,充公唔會惹到外國
old cat點睇呢個比喻?

何妖個支鬼博士學位證明,其實淘佬都有

何妖嘅英文名都寫鳩錯,屌佢老味應該係廣東話譯音先啱,同身份證唔一樣,可能唔承認

淘佬嘢係咁上緊
Rip?
準備定幾張先,隨時開老貓追悼會

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞