【長文】想知點解烏克蘭 Azov 比人話新納粹既入黎

254 回覆
383 Like 4 Dislike
點解普選總統同議會都唔work
我講緊係現有民主的國家,點樣不淪落成為極權國家
但係有大部份烏克蘭人,選擇當愛國者做condom, 無諗過大家一人行一步去改變烏克蘭既經濟秩序,出多分力幫手抗衡俄羅斯
因為真係好難改變呀...
好多人社會地位唔夠,真係no stake
篇文好熱血
好快 香港人會重新上翻黎
比d時間佢地消化
依個步速其實已經好快
大佬,俾我都唔交出黎喇
明知政府入面仲係賣國賊當道,自己又係俄羅斯眼中釘
大部份人又無心抵抗俄羅斯寧願少一事

交軍火出黎仲唔即刻俾人連根拔起變condom?
老實講第二個差過第一個好多。第一個其實我覺得係NI其實同Yankees標誌差唔多設計概念。第二個真心⋯
見到烏克蘭咁就諗起熱狗啲焦土論
所以任何入到體制既方法都要做 而家唔同以前反建制陣營散收收
由歷史中學習
自己都覺有生之年要去呢個地方
我明呀
但係真係對錯難分
我覺得係革命太短太快 改變唔到好多人既想法
為求安穩就唔想再改變
革命都未成功 醒未 命都唔要果時 梗係再追自己既理想同結果到尾 都未撚光復又跪咩
高汁
訓左冇睇
連登左膠炒完加泰仲要7多鑊
只係想講咪撚跟車太貼
新納粹只有中共
信自己睇既野
香港人政治智慧累積左幾年,好清楚自己對抗緊極權殖民者
其實烏克蘭人同加泰人應該都係好羨慕香港可以令到世界關注
講真,佢地面對過嘅嘢係同香港好似
而烏克蘭暗啞底受過嘅痛苦一定多過香港
而香港依家係做到自由燈塔,歐盟同美國都企喺抗爭嗰面不割𥱊,仲要搞埋圍堵真係夢寐以求
明明大家都係保衛自己國家,但佢地喺西方世界係俾人抹黑成alt-right同neo-nazi,可想而知佢地有幾想跟香港「學習」,叨到香港人嘅光嘅話佢地直頭可以一抹之前俾人抹黑嘅嘢
所以係幾可憐
係,勇武做到加零一
而係大部份人連少少力都唔想出

黃實大部份香港人都一樣,連罷工都唔想付出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞