【長文】想知點解烏克蘭 Azov 比人話新納粹既入黎

254 回覆
383 Like 4 Dislike
如果你問我,香港人有乜野可以做,唔重蹈烏克蘭既覆轍呢?

一、做好歐美文宣,Azov就係冇做外國文宣,而家比人打成Far-Right、Neo-Nazi,連美國國會都信(連登仔唔駛講),已經番唔到轉頭
二、全部黑警都要清算,一個都唔可以漏
三、一定要大量新力軍進入議會同政府,唔可以再比以前既撚樣把持政府
四、革命精神係好,但係完左就係玩政治既時候,deal定唔deal,乜野叫出賣、乜野叫妥協
五、真心,要識解甲歸田... 當政府叫你比番D軍火佢,你唔肯,仲要擁兵自重,真係會內戰兩敗俱傷
六、相信香港人。

香港人係勇武上面不及烏克蘭人,係因為呢個極少中產階級既國家入面,除左用自己既軀體去抗爭,就冇第二個方法可行。
香港人既革命有好多烏克蘭人夢寐以求既優勢,有黃色經濟圈、國際戰線、強大文宣同和理勇武兩邊既付出
最重要既係,香港人所諗到既野,所做到既野,都比烏克蘭人當年更加卓越
而家既香港,已經遠遠超越左烏克蘭
我地要做既,係唔好學當年革命後既烏克蘭咁走上歪路

立場姐姐呢篇文講既野,都係千真萬確。
https://www.thestandnews.com/politics/%E9%97%9C%E6%96%BC%E7%83%8F%E5%85%8B%E8%98%AD%E9%82%A3%E5%A0%B4-%E6%88%90%E5%8A%9F-%E7%9A%84%E9%9D%A9%E5%91%BD/

但係我接觸過咁多烏克蘭人,覺得無論係香港定係烏克蘭,大家對自己地方(國家)既愛,都係完全冇分別。

Слава Україні!
Героям слава!

光復香港
時代革命
我都係聽烏克蘭人講其實烏克蘭而家仲暗中打緊仗,同俄羅斯接壤既地方有好多俄兵用各種藉口入黎,名義上唔係戰爭狀態,但日日都有人死,佢地仲有強制兵役,所以係烏克蘭既成年男人除非你有病唔係隨時其實隨時都真係可能有生命危險,我知係因為佢細佬因為有眼疾而唔使服兵役果下佢係真心開心到喊,今年發生既事。
三步既文都好高質

長知識了

不過烏克蘭可唔可以改下個logo...
因為一邊係冇人承認既恐怖份子共和國
一邊係好似Azov呢D唔聽政府頭既志願軍團,好難停火
我呢D算啦 成日比人屌
係呀... Azov最近改左徽章... 不過

烏克蘭人既愛國心有時真係強到有D唔係好理國際文宣線
五 完全唔撚同意
乜野解甲歸田

香港人完全無了解
人講乜就信乜
Push
Push
老毛就係唔撚識解甲歸田不斷鬥爭再鬥爭嘅例子
當然解甲歸田前提係贏左贏埋右
革命完左,烏克蘭政府叫Azov停火,將武器收歸烏克蘭軍隊
Azov唔肯,繼續Keep住軍火
行動亦都唔聽政府命令

有乜野後果未知,但係我唔覺得係好事
Push
但佢地真係未贏到
睇黎人地都係背負住無數血汗行落去
strong post must pish
從來都冇贏過
輸到乜都冇
Euromaidan都係冇贏到

所以後生既走得既都走
因為勇武得滯,內外交困
我地要避免呢D事發生係香港
已經冇退路
但係哥薩克民族總會捱過去
Azov stand for咩?
亞速海
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%9E%E9%80%9F%E6%B5%B7

好多志願軍軍團都係以地名命名
諗起倫敦橋救人條殺人犯

對被救者同家屬嚟講佢係救人英雄
對被殺者家屬嚟講佢只係殺人兇手
烏克蘭就係因為淨係諗住打走亞努科維奇,有選舉就有好日子過
結果就搞成咁

革命唔係一個贏字咁簡單
大家要望遠D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞