【長文】想知點解烏克蘭 Azov 比人話新納粹既入黎

254 回覆
383 Like 4 Dislike
攬炒係炒埋對家 焦土係輸到盡再FF會贏
一直都正視緊
我只係想講點解佢地會變成咁
我只係想提醒翻,因為我覺得個post入面好多comment將佢哋完全英雄化咗
多謝提醒
已經將你個回覆置頂
再者,焦土派要焦的不是香港的土,而是泛民的土。很多人都因為「焦土」二字,而將焦土派理念,直接聯繫到俄羅斯和蘇聯在拿破崙和二戰時期堅壁清野的防禦手法,再進一步推論此為不切實際的戰略。
https://medium.com/@henryporterbabe/%E7%84%A6%E5%9C%9F%E8%AB%96-%E5%8D%81-%E4%BD%95%E8%AC%82%E7%84%A6%E5%9C%9F-%E7%84%A6%E5%9C%9F%E6%B4%BE%E6%98%AF%E8%A6%81%E7%84%A6%E8%AA%B0%E7%9A%84%E5%9C%9F-ae58889641ff

係呢個泛民仲係黃入面一半更甚係大多數既情況下 即係黃呢面輸 希望立會時會多啲本土派 唔洗含
我覺得烏克蘭唯一贏個個位,係有個位可以畀民眾去記念佢哋。比如是可以有Maidan Museum,可以有Alley Named After the Heroes of Heavenly Hundred,逝去的人可以被尊重被記得。
所以其實烏克蘭都係革命尚未成功
過一排去烏克蘭
本身識少少俄文
樓主有冇咩fb page/vk page 可以畀我打定底過去知多啲euromaiden嘅事

睇完winteronfire 覺得同現實世界落差好大大
可摸耳唔好中英夾雜咁講嘢,好難明
香港當時就係左膠都極致 失敗咗先有今次既進化
push
winter of fire係有美化左
大家最鐘意引用果個死去的不會原諒議員,其實現實中唔係好多人支持

Euromaidan Press
Euromaidan PR
Liveuamap

香港既有Free Hong Kong Center﹐就係邀請Gonor黎既組織
on*
烏克蘭就係勇武既極致
但係一完左就好亂
變得太快,民智未開
認真 佢係國外燒殺擄掠我真係理得佢 香港唔係佢地頭 佢又係絕對少數 再加上言語不通完全無可能惡得起 但佢落嚟可以幫到好多手 人地Spetsnaz都打過對住Popo自然a piece of cake
再加上佢地有豐富示威同戰場經驗可以做教頭
最後
最重要
唔係暗中 烏東頓巴斯係明刀明槍打緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞